Recordaantal inschrijvingen Archiprix International 2017

Archiprix International 2017 kan rekenen op een recordaantal inschrijvingen: honderden jonge, internationale (landschaps)architecten en stedenbouwkundigen stuurden in totaal 385 afstudeerprojecten in uit 68 landen voor de mondiale wedstrijd. Nooit eerder ontving de biënnale competitie voor talent zoveel inzendingen. In 2015 waren er 371 inzendingen uit 87 landen. De winnaars van de Archiprix 2017 worden op 10 februari bekend gemaakt in het Indiase Ahmedabad.

Het recordaantal inschrijvingen bevestigt de groeiende populariteit van Archiprix International, die aan haar tiende editie toe is. De 385 afstudeerprojecten zijn ingestuurd door 475 jonge architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten van diverse universiteiten uit onder meer Groot Brittannië, Australië, de Verenigde Staten, Afghanistan, Zuid-Afrika, Noorwegen en Chili. Voor België diende de KULeuven drie projecten in. Uit alle inzendingen kiest een vakjury de beste projecten, die worden bekroond met de prestigieuze Hunter Douglas Award.

De keuze voor India als gastheer voor het evenement is zeer interessant volgens Aad Kuiper, President en CEO European Operations van Hunter Douglas. "De snelle bevolkingsgroei van India en de urbanisatie zorgen voor grote uitdagingen op het gebied van huisvesting en infrastructuur. Het land ondergaat een metamorfose: de komende 5 tot 10  jaar moeten er 17 grote en 200 kleine luchthavens worden gebouwd. Er moeten miljoenen mensen worden gehuisvest in steden die nu al 1 tot 12 miljoen inwoners tellen. Dat heeft enorme impact op de bebouwde omgeving en dat betekent dat de oplossingen voornamelijk van de architectuur moeten komen", denkt Kuiper.

Archiprix International is een initiatief van de Stichting Archiprix, een samenwerkingsverband van Nederlandse onderwijsinstellingen voor hoger onderwijs op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. De stichting wordt ondersteunt door Hunter Douglas. Sinds de eerste editie van Archiprix International in 2001 hebben studenten van meer dan 800 universiteiten deelgenomen aan de wedstrijd.

U kan de deelnemende Belgische projecten hier bekijken.

Deel dit artikel:
Onze partners