Recticel Insulation levert duurzame isolatie voor cultuurhuis Stekene

In de bouw van het nieuwe cultuurhuis van Stekene speelt duurzaamheid een centrale rol. Hoofdaannemer Furnibo bouwt er een multifunctioneel complex met een bibliotheek, polyvalente ruimte, een theaterzaal, kantoorruimtes en een leescafé met tuin. In het project maakt de aannemer gebruik van Eurowall Impact, de duurzame isolatieplaten van Recticel Insulation.

De spouwmuurisolatie uit het Recticel Impact-gamma bevat gerecycleerde biomaterialen, waardoor ze bijdragen aan een betere circulaire economie en een verminderde CO2-uitstoot.

"Voor Furnibo, waar duurzaamheid een kernwaarde is, was de keuze voor Eurowell Impact dus een logische stap om een milieuvriendelijker cultuurhuis te realiseren.", zegt Bram Handschoewerker, werfleider van bouwbedrijf Furnibo.

Recticel Eurowall Impact

De Eurowall Impact-isolatieplaten bestaan deels uit grondstoffen uit restafval van biologische oorsprong, zoals plantaardige frituurolie. Ze voldoen aan de strenge normen van de International Sustainability & Carbon Certification (ISCC), een initiatief dat de traceerbaarheid en verantwoorde productie van grondstoffen garandeert.

Eurowall Impact bevat 25% biocirculaire inhoud, wat zorgt voor gemiddeld 43% minder CO2-uitstoot in vergelijking met standaardplaten, terwijl de vertrouwde technische prestaties behouden blijven. Voor de bouw van dit nieuwe gemeenschapscentrum in Stekene betekent dit een aanzienlijke vermindering van de koolstofvoetafdruk en een grote ecologische impact.

Voordelen van PIR-isolatie

“Als aannemer kiezen we vaak voor PIR-isolatie,” vervolgt Bram. “PIR is een van de betere isolatiematerialen. Zo voldoen we makkelijk aan de EPB-eisen voor isolatie.” In Vlaanderen is het verplicht om de energieprestatieregelgeving (EPB) te respecteren bij het bouwen of verbouwen.

Duurzame materiaalkeuze

Als werfleider brengt Bram het plan van de architect tot realiteit. “Ik maak de keuze voor de materialen samen met de architect en de projectleider. Samen kozen we voor duurzamere oplossingen voor zowel de isolatieplaten als de binnenafwerking. Bij de afwerking hebben we ons beperkt qua materiaal, wat milieuvriendelijker is qua onderhoud. Dit is zeer belangrijk voor een complex dat intensief gebruikt zal worden.”

Bron: Recticel Insulation
Deel dit artikel:
Onze partners