Renovatie biedt ruimte voor de betonnen trap

De renovatie van een woning is vaak het moment om de interne organisatie ervan te herbekijken. Een nieuwe trap kan veel veranderen. Wie daarvoor aan beton denkt, denkt automatisch aan stevigheid en duurzaamheid, maar een betonnen trap is vergeleken met een houten trap ook stiller, veiliger door het verminderde brandgevaar en gemakkelijker in het onderhoud.

Storten of leveren?

Een betonnen trap in huis kan op twee manieren. Zo kan je de trap ter plaatse storten, dan wel prefab trapdelen laten leveren. Wat de afwerking ervan betreft, vraagt een ruwe trap uitvoering ter plaatse en een storting in bekisting. Een meer verfijnde versie is mogelijk door middel van een een prefab trap met een gladdere afwerking. De graad van renovatie van de woning is uiteraard ook bepalend voor de mogelijkheden want bij een lichte renovatie zal de plaatsing van een complete prefab trap allicht geen optie zijn wegens het gebrek aan toegankelijkheid. In dat geval moet men overwegen de treden te gieten of kleinere elementen te installeren.

 

De ‘fifties’ in huis  

Nu het design van de jaren 1950 en 1960 een heropleving kent, is er weer belangstelling voor granito, een helaas wat weggedeemsterd materiaal. Granito is beton van een iets verfijndere samenstelling waarin het aandeel van zand verminderd is ten voordele van granulaten. M. Bernardin uit Luik is al meerdere generaties gespecialiseerd in granito en vertelt over zijn ervaringen met betrekking tot het gebruik ervan voor trappen. “Granito is heel speciaal aan te bevelen voor doorloopruimtes zoals trappen. Het is immers zeer resistent, maar de belangrijkste troef is het elegante en esthetische aspect dat het toevoegt aan een interieur,” stelt M. Bernardin. “De verscheidenheid in tinten en aspect is trouwens vrijwel onbeperkt. Qua uitvoering wordt granito net zoals klassiek beton ofwel ter plaatse gestort, ofwel uitgevoerd met prefab elementen. Het fijne polijsten van het oppervlak zorgt voor de schoonheid en glans."

Deel dit artikel:

Onze partners