Renson toont tijdens I Am Architect hoe ventilatie en verwarming slim te combineren

Op 11 juni 2015 zullen een aantal bouwbedrijven op het evenement I Am Architect in het Antwerpse Park Spoor Noord een reeks demonstraties geven van hun nieuwe toepassingen. Zo zal ventilatiespecialist Renson concreet aantonen hoe vraaggestuurde ventilatie in combinatie met een geïntegreerde warmtepomp kan leiden tot een forse verlaging van het energieverbruik.

Op weg naar BEN-woning

Renson heeft een oplossing bedacht om het E-peil van woningen met maar liefst 37 punten te verlagen. In een notendop: een warmtepomp recupereert afgevoerde, warme lucht uit het ventilatiesysteem om zo terug ruimtes te kunnen verwarmen en bewoners te kunnen voorzien van warm water. Dit heeft een drastische verlaging van de energiefactuur tot gevolg kan ervoor zorgen dat de woning bijna energieneutraal wordt.

 

E+-ventilatiesysteem met geïntegreerde warmtepomp

De toepassing die Renson voorstelt, maakt gebruik van het slimme ventilatiesysteem E+ dat dynamische sensoren bevat die de afvoerlucht per ruimte 24 uur op 24 analyseren. Afhankelijk van de hoeveelheid CO2 en VOC’s (vluchtige automatische stoffen) die de ruimtes bevatten, worden deze voorzien van verse lucht. Dit Smartzone-principe past het ventilatieniveau dus aan de daadwerkelijke behoeften van de gebruikers aan.

In tegenstelling tot de C+-ventilatie die de vervuilde lucht onmiddellijk afvoert, recupereert het E+-systeem de extractielucht als hernieuwbare bron voor de ingebouwde warmtepomp. Deze brengt de warmte uit de menglucht naar een hoger temperatuurniveau, bruikbaar voor ruimteverwarming (via een platenwarmtewisselaar) en sanitair warm water (via een spiraal rond het boilervat). Bovendien gaat de energie die niet onmiddellijk gebruikt wordt naar een geïsoleerd buffervat van 300 liter, goed voor vier tot zes personen.

 

Energy Analyzer kiest voordeligste energiebron

Indien de vraag naar energie op een bepaald moment hoger is dan het beschikbare vermogen, schakelt de ingebouwde Energy Analyzer over op een klassieke warmtebron, zoals een condenserende verwarmingsketel op gas of stookolie. Bovendien is het ook mogelijk dit systeem uit te breiden met een thermische zonnecollector, waardoor de woning nog zuiniger wordt. Voor een uitgebreide demonstratie kan u op 11 juni 2015 terecht op I Am Architect in Antwerpen.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage