Roots Herent: high-end sluitstuk van een Houben-ministad

Begin dit jaar leverde Houben NV woonproject Roots in het Vlaams-Brabantse Herent definitief op. Het laatste in een rijtje van maar liefst vijf Houben-woonprojecten in de nabije omgeving. Projectleider Kristof Mutert werkte meer dan drie jaar ter plaatse en sloot er met Roots letterlijk in schoonheid af.

 

Architecturale uitstraling


Projectleider Kristof kreeg de afgelopen jaren niet alleen project Roots onder zijn hoede in Herent. Ook woonprojecten Houtkant A en C kwamen zijn richting uit. Die laatste twee zijn intussen al even opgeleverd. Roots, goed voor zo’n 80 private wooneenheden – waarvan 10 luxe-appartementen – rondden we begin 2023 af.

“Het project bestaat uit een cluster van drie gebouwen boven op een ondergrondse parking en valt meteen op door zijn architecturale uitstraling. Een mix van grijsbeige gevelstenen, witte gevelbepleistering, hout en goudgele aluminium raamprofielen geeft de gebouwen een uitgesproken high-end uitstraling.”

Kopers nauw betrokken


Houben was binnen dit project aan zet voor zowel de grondwerken, ruwbouwwerken, technieken als de interieurafwerking.

“Op vlak van organisatie konden we heel veel efficiëntielessen trekken uit de voorgaande projecten op de site. In combinatie met een doorgedreven leanplanning vanaf de afwerkingsfase wisten we op verschillende momenten in het bouwproces tijd te winnen.”

“Een van de grote aandachtspunten binnen het bouwtraject: voor bouwheer ION was het van cruciaal belang om de toekomstige kopers dicht bij het bouwproces te betrekken. Zo konden ze tot op bepaalde hoogte nog wijzigingen aan het bouwplan of in de keuze van de technieken of afwerking aanbrengen. In nauw overleg met de bouwheer wisten we ons ook hier aan een strikte planning te houden.”

Verwarming van bij de buren

Speciaal aan Roots Herent is de verwarmingsinstallatie of eerder… het gebrek eraan. “Iedere wooneenheid wordt verwarmd door één grote verwarmingscentrale die zich in de kelders van Houtkant C bevindt. Dankzij de minieme afstand tussen beide projecten konden we voor de meest kostenefficiënte oplossing gaan: één grote stookruimte in plaats van twee aparte verwarmingsinstallaties.”

Creatief ruimtegebruik

Roots is na Molenveld, Zavelhuis, Houtkant A en Houtkant C het laatste project dat we met Houben op een spreekwoordelijke zakdoek opleveren.

“Deze plek in Herent is – mede dankzij collega-bouwbedrijven – op een kleine vijf jaar tijd zo’n 2.000 moderne woningen rijker geworden. Dat maakte wel dat er hoe langer hoe minder ruimte overbleef voor werftransport en stockage.”

“Dit losten we enerzijds op door de Roots-binnentuin te gebruiken als opslagplaats voor materialen en als uitvalsbasis voor onze torenkranen. Daarnaast versterkten we de keldervloeren van de ondergrondse parking om tijdelijk zwaar transport mogelijk te maken. Zo wisten we de hinder voor de intussen vele nieuwe buurtbewoners maximaal te beperken.”

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners