SAPA awards – terugblik 2021

Op 24 november zal SAPA bekendmaken wie de winnaars zijn van de SAPA awards van 2022. Voor het zover is blikken we event terug op de vorige editie waarbij projecten van HASA Architecten, ADSP, AST 77, a2o en Atelier de l’Arbre d’Or in de prijzen vielen.

Vorig jaar pakte SAPA uit met zijn eigen awards om knappe realisaties waarin SAPA-profielen gebruikt werden in de kijker geplaatst werden. De projecten werden in eerste instantie ingediend door de constructeurs. Het vakmanschap speelde dus zeker ook een belangrijke rol bij de beoordeling. Maar daarnaast keek de jury die toen bestond uit Vittorio Simoni en Rik Neven (Architectura) uiteraard ook gekeken naar de architecturale aspecten.

 

Categorie residentieel nieuwbouw – woning Van Impe Tienen – AST77 / ALU2+

De bakstenen reus op lemen voeten zoals Peter Van Impe van AST77 zijn woning omschrijft, was onlangs nog het decor voor het webinar dat Architectura organiseerde rond communicatie van en naar architecten. De circulaire aanpak met de indrukwekkende muur van leem kon de jury zeker charmeren en in het kader van deze wedstrijd was de grote glaspartij (Avantis 70 Smartline)  van 4,8 op 6 meter gemonteerd tegen een smalle muur een interessant gegeven.

 

Categorie residentieel – renovatie – woning De wachter Londerzeel -  ADSP / Van Mileghem

De grote luifel met het groot overdekt terras vormt zonder meer de smaakmaker van woning De Wachter in Londerzeel, een project van architectenbureau ADSP (De Schouwer & Partners). De grote glaspartijen (Avantis Smartline 70) was ene kolfje naar de hand van constructeur Herman Van Mileghem bvba.

 

Categorie project – Nieuwbouw – Your nature Antoing – Atelier d’Arbre d’Or / Antoon Decock

Your Nature is de naam van een eco-resort in Antoing, niet ver van Doornik. Ontwerper van dit project was Atelier d’Arbre d’or dat voor het aluminium schrijnwerk de firma Antoon Decock inschakelde dat gebruik maakte van de profielen Avantis 70, Avantis 70 Hidden Vent en Elegance 52. Belangrijkste uitdaging was het subtropisch zwembad met zijn driehoekige en trapeziumvormige ramen en de 3d-verstekken in het dak. 

 

Categorie Project - Renovatie – De Bonnefant Hasselt – a2o/Dexters Ramen

Tegenover Z33 in Hasselt bevindt zich residentie De Bonnefant waarbij de oude gevel van het RTT-gebouw gecombineerd werd met een nieuwe invulling. Een project waarvoor a2o architecten uit Hasselt samenwerkte met Dexters Ramen dat onder meer gebruik maakte van profielen AV70 en AV160.

 

Categorie duurzaamheid- Basisschool De Duinpieper – HASA Architecten/Vistaz

De categorie overschrijdende award rond duurzaamheid ging naar de basisschool De Duinpieper in Middelkerke van HASA Architecten. Het aluminium schrijnwerk werd geplaatst door de firma VISTAZ. Het was het eerste Belgische project waarin Hydro Circal werd toegepast, het eerste gecertificeerde gerecycled aluminium. Het project is bovendien ook BREEAM-gecertificeerd.

 

Editie 2022

Op 16 november kwam de jury bijeen om de shortlijst en de winnaars van de editie van 2022 te bepalen. In de jury zetelden Jo Janssen (UHasselt), Fabien Dautrebande (opla Architecture), Gregory Rapsaet (FAC belgium), Cerina Marchetta (Marchetta), Vicky Dethier (Dethier), An Warrens (KDS/ Bouwvrouw van het jaar 2021) en Rik Neven (Architectura). De shortlist en de winnaars worden binnenkort bekendgemaakt. 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage