SAPA-awards voor projecten van DBV, DMOA, De Bruyne, Erfgoed & Visie

Tijdens de jaarvergadering voor SAPA-constructeurs van 24 november werd bekendgemaakt welke projecten bekroond werden met een SAPA-award. Eén project van DMOA viel twee maal in de prijzen, maar daarnaast gingen ook projecten van DBV Architecten, Erfgoed & Visie en Architecten de Bruyn aan de haal met een SAPA-award.

Het was de tweede keer dat HYDRO zijn SAPA-awards organiseerde om opmerkelijke realisaties met SAPA-profielen onder de aandacht te brengen. SAPA organiseert deze award in de eerste plaats als erkenning voor het goede werk van hun constructeurs. Het waren dan ook de constructeurs die een dossier konden indienen, maar de meesten lieten zich hierbij assisteren door de verantwoordelijke architect.

Om de projecten te beoordelen wist SAPA een kwalitatieve en gevarieerde jury samen te stellen. De zevenkoppige jury bestond uit Jo Janssen (UHasselt), Fabien Dautrebande (opla Architecture), Gregory Rapsaet (FAC Belgium), Cerina Marchetta (Marchetta), Vicky Dethier (Dethier), An Warrens (KDS/ Bouwvrouw van het jaar 2021) en Rik Neven (Architectura).

Deze jury stelde per categorie een shortlist samen en koos hieruit ook de uiteindelijke winnaar..

 

Categorie Residentieel Nieuwbouw

In de categorie Residentieel Nieuwbouw koos de jury voor een woning in Vollezele naar een ontwerp van DMOA Architecten. Het schrijnwerk werd uitgevoerd door Alu Verschueren.

De woning werd als het ware in de helling verstopt. Figuratieve insnijdingen in de helling geven op verschillende plaatsen toegang tot de woning en omarmen een aantal terrassen.

 

Winnaar: Woning Broekaert Vollezele (DMOA / Alu Verschueren)

Tweede plaats: woning Sleidinge – Evergem (Cas/ Alu Van de Putte)

Derde plaats: LUM 22 Lasne (Arts & Architecture / ALU2+)

 

Categorie Residentieel – renovatie

De restauratie en uitbreiding van een oude watermolen in Oudergem tot een eengezinswoning naar een ontwerp van Architecten De Bruyn ging aan de haal met de eerste prijs in de categorie residentieel – renovatie. Libert Romain stond in voor de plaatsing van het schrijnwerk. 

 

Winnaar: Windmolen Oudegem (Architecten de Bruyn / Libert Romain)

Tweede plaats: Woning Van Praet – Geerinckx (Architect Tweestroom / Baeten Van Es)

Derde plaats: Woning Van Liefferinge (Objekt Architecten / RJ Construct)

 

Categorie utiliteitsbouw – nieuwbouw

Basisschool op Dreef in Zelem, een project van DBV Architecten, is laureaat binnen de categorie utiliteitsbouw – nieuwbouw. JL Design Schoofs nam de plaatsing van het aluminium schrijnwerk voor zijn rekening.

De Gemeentelijke Basisschool in Zelem (Halen) werd uitgebreid met een hedendaagse nieuwbouw die plaats biedt aan 5klassen, een refter en een sporthal. Door het niveauverschil tussen het bestaande gebouw en de nieuwbouw ontstond er een overdekte toegang met aansluitend een speelplein.

 

Winnaar: Basisschool Op Dreef Zelem (DBV Architecten / JL Design Schoofs)

Tweede plaats: Arlu Ardooie (Ambo Architecten/ Decock Antoon)

Derde plaats: Treenity Liederkerke (FVWW Architecten/ Alstanox)

 

 

Categorie utiliteitsbouw – renovatie

Constructeur VISTAZ kaapte de eerste en tweede plaats in de wacht in de categorie utiliteitsbouw – renovatie. De werkhuizen PTS Campus Boom van Architectuur- en adviesbureau Erfgoed & Visie eindigde op het hoogste schavotje. Het ging om een herbestemming van een modernistisch gebouw uit de jaren ’20 tot werkhuizen voor de PTS Campus in Boom. Het harmonieus inbrengen van hedendaagse en toekomstbestendige technieken in een oud modernistisch gebouw vormde ene niet te onderschatten uitdagen.

 

Winnaar: Werkhuizen PTS Campus Boom (Erfgoed & Visie / Vistaz)

Tweede plaats : Renovatie Boeretang Mol (a33 Architecten / Vistaz)

 

Categorie Think beyond limits

Interessante projecten die omwille van het aantal m² niet konden ondergebracht worden in één van de bovenstaande categorieën werden opgevist voor de categorie Think Beyond Limits. Hier koos de jury basisschool De Brug uit Ternat als winnaar, een project van De Bouwerij. Het aluminium schrijnwerk was in handen van GUDI. De uitbreiding van de school werd uitgevoerd in een spiegelgevel die de toegangsdreef naar het kasteel weerspiegelt en versterkt.

 

Winnaar: Basisschool De Brug Ternat (De Bouwerij / GUDI)

Tweede plaats: Kunstgrascentrum Torhout (Markland / Duralu)

Derde plaats: Sint-Theresia-instituut Deinze (AIKO Architect & Engineers / GUDI)

 

Categorie Duurzaamheid

Voor de categorie duurzaamheid kon men zich niet apart kandidaat stellen. De jury ging bij de  projecten uit de andere categorieën op zoek naar projecten die op vlak van duurzaamheid goed scoorden.

Net als in de categorie residentieel – nieuwbouw ging de prijs hier naar de woning in Vollezele van DMOA Architecten met Alu Verschueren als constructeur. Het grootste deel van het dak in dit project werd teruggegeven aan de natuur. Door de dikke laag aarde en substraat kan er ee, veelheid aan planten en struiken aarden. Verder werd er ook nog gebruik gemaakt van een warmtepomp en zonnepanelen.

 

Winnaar: Woning Broekaert Vollezele (DMOA / Alu Verschueren)

Tweede plaats:  Treenity Liederkerke (FVWW Architecten/ Alstanox)

Derde plaats: Werkhuizen PTS Campus Boom (Erfgoed & Visie / Vistaz) 

Deel dit artikel:

Onze partners