Schindler brengt bovenstad Luxemburg in contact met valleidistricten

Luxemburg, een land van graafschappen en kastelen, heeft een geschiedenis die teruggaat tot 963. De gelijknamige hoofdstad bestaat uit twee niveaus: de Alzettevallei en het stadsdeel dat zo’n zestig meter hoger ligt. De stad bestaat uit zo’n 25 districten, waarvan Pfaffenthal het oudste is. Er zijn tal van sites te vinden die UNESCO Werelderfgoed zijn. Zo zijn er tal van Romeinse munten en overblijfselen van een Romeinse brug teruggevonden. Door het unieke landschap is de plek ook zeer geliefd bij wandelaars en fietsers. Tot voor kort was een tocht van 1,5 km te voet of 3 km met de wagen de enige manier om van de vallei naar de stad te gaan. Een lift van Schindler maakt deze tocht overbodig.

De panoramische lift komt uit op een 72 meter lange loopbrug van waarop het uitzicht indrukwekkend is voor de voetgangers en fietsers. De lift bevordert op die manier dus ook een duurzamere mobiliteit. De lift is volledig gratis te gebruiken en met zijn capaciteit van 5.000 kg kan hij per rit zes fietsers en twaalf voetgangers vervoeren. De cabine is voorzien van extra brede deuren aan elke zijde om zo een vlotte toegang te verschaffen aan fietsers en rolstoelgebruikers. Per uur kunnen zo’n 150 fietsers en 300 voetgangers vervoerd worden. Een enkele trip van 60 meter duurt zo’n 30 seconden.

 

Proces van lange adem

Hoewel het een feestelijke dag was toen de lift openging, was de weg ernaartoe niet zonder problemen: het faillissement van de oorspronkelijke aannemer, onstabiele ondergrond die verstevigd moest worden, kosten die uit de hand liepen, … Kortom, het was een proces van lange adem. De opening die gepland stond voor 2011 liep enorme vertaging op. Uiteindelijk hebben de werken meer dan een jaar stilgelegen.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage