Slank en duurzaam binnenschrijnwerk voor circulair ZIN-project
Het Marie-Elisabeth Belpairegebouw in de Brusselse Noordwijk is een opvallend voorbeeld van hedendaagse duurzaamheid binnen de publieke sector. Het gebouw maakt deel uit van het grootschalige ZIN-project en vormt de werkplek van meer dan 4.000 Vlaamse ambtenaren. Bij het ontwerp zette Jaspers-Eyers Architecten sterk in op circulariteit en performantie. Een cruciale rol daarin was weggelegd voor het SlimTeq-binnenschrijnwerk van Eribel. Sales & Marketing Director Gert Daniels licht toe hoe dit innovatieve systeem naadloos aansluit op de duurzame ambities van het project.
Slank houten schrijnwerk met unieke troeven
“Voor het Marie-Elisabeth Belpairegebouw leverden we zo’n 120 deuren en 35 vaste ramen uit ons SlimTeq-gamma,” begint Gert Daniels. “SlimTeq is een intern ontwikkeld en gepatenteerd systeem in massief hout, bedoeld voor technisch binnenschrijnwerk-toepassingen. Het combineert een uitzonderlijk slank profiel met hoge prestaties op vlak van brandwerendheid, akoestiek en esthetiek. SlimTeq is verkrijgbaar in diverse houtsoorten en kleuren en met verschillende afwerkingsmogelijkheden: onbehandeld, genatlakt of gevernist.”
Met afmetingen van slechts 40 op 60 mm is SlimTeq het slankste houten profiel op de markt. “Die fijne afwerking laat toe om ruimtes maximaal open en licht te houden, zonder in te boeten op technische vereisten,” zegt Daniels. “In een project als dit, waar openheid, samenwerking en welzijn centraal staan, is dat een echte troef.”
Duurzaam én robuust: ontworpen voor veeleisende projecten
De duurzame kwaliteiten van SlimTeq worden extra onderstreept door de Cradle-to-Cradle certificering. “Dat was voor de bouwheer en architect van het Marie-Elisabeth Belpairegebouw een absolute must,” benadrukt Daniels. “Het past ook volledig binnen onze eigen strategie, waarin we sterk inzetten op duurzaamheid en circulariteit. Door de komst van GRO, een instrument om de duurzaamheid van bouwprojecten te meten en te vergroten, zien we de vraag naar zulke eigenschappen alleen maar groeien.”
“Ook de SlimTeq-deuren zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid, en dat vertaalt zich in de gebruiksduur,” vervolgt Daniels. “Ze zijn getest op 200.000 cycli en voldoen aan mechanische weerstandsklasse M2. Dat betekent dat ze perfect geschikt zijn voor intensief gebruikte gebouwen zoals dit overheidskantoor.”
Technisch veelzijdig
Naast het esthetische en duurzame aspect, speelt ook de technische performantie een grote rol. De SlimTeq-deuren zijn brandwerend EI1 30 en EI1 60, en kunnen tot drie meter hoog worden uitgevoerd. Bovendien biedt het systeem plaats voor bijkomende functionaliteiten. “Denk aan integratie van toegangscontrole of aangepast beslag voor specifieke toepassingen,” legt Daniels uit. “Dat maakt het systeem erg veelzijdig, ook in omgevingen met verhoogde eisen zoals zorginstellingen of justitiegebouwen.”
Eribel blijft het SlimTeq-gamma voortdurend verbeteren. Recent werden akoestische innovaties toegevoegd en werd de RC2-klasse voor inbraakwerendheid geïntegreerd. “Het is onze ambitie om telkens een stap verder te gaan, zowel op vlak van prestaties als afwerking,” zegt Daniels.
Van exclusieve projecten naar breder beschikbaar gamma
Tot eind 2024 werd SlimTeq uitsluitend door Eribel zelf geplaatst, in projecten zoals de VIB Bio-Incubator te Zwijnaarde of het nieuwe justitiepaleis te Namen. “Sinds begin dit jaar stellen we het ook open voor de bredere markt,” vertelt Daniels. “Schrijnwerkers kunnen het systeem nu ook zelf aankopen waardoor het inzetbaar wordt in zowel grote als kleinere projecten.”
Die evolutie past binnen de bredere innovatiecultuur van het bedrijf. “We investeren jaarlijks ongeveer een miljoen euro in R&D. Dankzij onze eigen brandoven kunnen we snel schakelen en producten testen die buiten het standaardgamma vallen,” zegt Daniels. “Dat maakt het mogelijk om oplossingen op maat aan te bieden, bijvoorbeeld voor psychiatrische instellingen of andere specifieke noden.”
Kruisbestuiving met architecten en aannemers als sleutel tot succes
Eribel werkt nauw samen met architecten en aannemers, en dat was ook bij het Marie-Elisabeth Belpairegebouw het geval. “De samenwerking met Jaspers-Eyers Architecten verliep vanaf het begin zeer constructief,” besluit Daniels. “Doordat we al in een vroeg stadium konden meedenken, konden we technische vragen snel beantwoorden en de juiste oplossingen voorstellen. Dat heeft geleid tot een resultaat waar niet alleen wij, maar ook de bouwheer en aannemer erg tevreden over zijn.”