Slingerbeweging kenmerkt nieuw WZC van de hand van POLO Architects

Over een klein jaar opent in de Boomgaardstraat 29 in Antwerpen het nieuwe woonzorgcentrum Ten Berch. Het complex, dat momenteel wordt gebouwd door Ibens, werd uitgetekend door POLO Architects. “Een slingerbeweging fragmenteert het gebouw. Daardoor oogt het niet als één monolithisch geheel en leunt het dichter aan bij de schaal van de voormalige woonst van de bewoners”, vertelt architect Peter Baeck. Het project is het resultaat van een intensief BIM-proces, en werd dan ook genomineerd voor de BIM Awards op 5 december.

Het nieuwe woonzorgcentrum wordt gebouwd in opdracht van Orpea. De werken, die zo’n anderhalf jaar zullen duren, werden in maart van dit jaar aangevat. Het woonzorgcentrum zal 109 kamers tellen, waaronder 8 tweepersoonssuites en 5 eenpersoonssuites. Dertien kamers zullen worden ondergebracht in een speciale Alzheimerafdeling. Onder het gebouw komt een parkeergarage voor 66 wagens, die ook de technieken zal herbergen.


Niet één monolithisch geheel

“Vanuit een aandachtige lezing van de plek, die een groen karakter heeft, is een ontwerp ontstaan dat zich harmonieus inpast in de omgeving en een aangename leefomgeving voor ouderen creëert”, vertelt Peter Baeck van POLO Architects.

“Dat laatste willen we ook bereiken met de slingerbeweging die we het gebouw gaven. Die zorgt voor een eerder gefragmenteerd gebouw in plaats van één monolithisch geheel. Daarmee spiegelt het woonzorgcentrum zich een beetje aan de schaal van de voormalige woonst van de bewoners, want een verhuis naar een rusthuis is toch altijd een grote stap.”


Draagstructuur geprefabriceerd

De draagstructuur van het gebouw – kolommen, balken, vloerplaten en wanden – werd volledig geprefabriceerd. “Bijzondere aandacht ging ook naar de ventilatie. Oudere mensen worden sneller ziek, en daarom wordt er gewerkt met topkoeling, waarbij temperatuurtoppen in het dagelijks temperatuurverloop worden uitgevlakt en ook het verschil met de buitentemperatuur wordt beperkt”, besluit Baeck.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage