Solidesco transformeert Grote Kliniek in Anderlecht tot duurzaam wooncomplex met luxelofts

© Blink & O. Pirard
© Blink & O. Pirard
© Blink & O. Pirard
© Blink & O. Pirard
© Blink & O. Pirard
© Blink & O. Pirard
© Blink & O. Pirard
© Blink & O. Pirard
© Blink & O. Pirard

De voormalige Veeartsenijschool in Anderlecht, een veelbesproken locatie in de hoofdstad, herbergt de minder bekende maar imposante Grote Kliniek. Dit rechthoekige gebouw, strategisch geplaatst midden op het terrein en direct tegenover de hoofdingang tussen de nummers 45 en 49 van de Veeartsenstraat, diende oorspronkelijk als verzorgings- en operatiekwartier voor diverse soorten dieren. Vandaag de dag is de locatie volledig getransformeerd dankzij een grondige restauratie geleid door Nicole Copcea, een Belgische vastgoedontwikkelaar met Roemeense roots, en Jean-Philippe Brondel, architect en oprichter van ontwerpbureau Solidesco.

Oorspronkelijk functioneerde de Grote Kliniek als een verzorgings- en operatiekwartier voor dieren. Nu, na een zorgvuldige restauratie, herbergt het 18 luxeappartementen geïnspireerd op New Yorkse lofts, verdeeld over vier niveaus met een totale oppervlakte van 3.000 vierkante meter. Het project kenmerkt zich door de nauwgezette restauratie van de voorgevel en een aangepaste achtergevel met nieuwe ramen die een privégedeelte van het park ontsluiten.

 

Beschermde architectuur

De Grote Kliniek is het eerste gebouw op een geklasseerde site in Brussel dat is uitgerust met een groen verwarmingssysteem per appartement, dankzij de inzet van warmtepompen geïnstalleerd door Clima&Partners. Dit illustreert de geslaagde integratie van moderne, ecologische technologieën in de beschermde architectuur. Bovendien zijn alle gevels van binnenuit geïsoleerd en is er dubbele beglazing aangebracht in de gerestaureerde kozijnen, wat het comfort verhoogt en de energie-efficiëntie verbetert.

 

Uitdagingen en innovaties

De uitdaging om ecologie te integreren in een geklasseerd gebouw was groot, maar het team van Solidesco, onder leiding van Jean-Philippe Brondel, heeft dit met verve aangepakt. Nieuwe funderingen zijn gelegd met honderd micropalen die diep in de grond zijn gestoken, een technische prestatie die nodig was gezien de ondiepe waterader onder het gebouw. Deze ingreep toont het technisch meesterschap en de toewijding aan duurzaamheid die Solidesco kenmerken.

 

Stedelijk weefsel

De herbestemming van de Grote Kliniek heeft als project niet alleen de potentie van de site ontsloten, maar draagt ook bij aan de stedelijke vernieuwing van de wijk. Het ligt dicht bij het Zuidstation en de Brusselse Ring, en bevindt zich in een buurt die getuige is van diepgaande veranderingen. De nabijheid van belangrijke vervoersknooppunten samen met de ontwikkeling van nieuwe publieke en private ruimtes versterkt de aantrekkelijkheid van dit gebied.

Bron: BLINK
Deel dit artikel:
Onze partners