Stefano Boeri onthult plannen voor een 'verticaal bos' in Zwitserland

De Italiaanse architect Stefano Boeri heeft plannen voor een 36 verdiepingen tellende toren in Lausanne, Zwitserland. Hij zet hiermee zijn concept van het 'verticale bos' voort dat hij al uitprobeerde met een paar torens in Milaan. Volgens Boeri zal het gebouw de eerste toren in de wereld worden, bedekt met altijd groen blijvende bomen.

Cederboom Toren

Het overwegend residentiële, 117 meter hoge gebouw bevat appartementen die variëren in grootte, van twee tot vijf slaapkamers. Er komen ook kantoren, een fitnessruimte en een restaurant met panoramisch uitzicht op de bovenste verdieping.

De ontwerpen tonen gevels met uitstekende terrassen die worden bekleed met panelen uit gewapend beton. De daken van deze 'dozen' huisvesten planten, waaronder de naaldbomen die het project zijn naam geven: La Tour des Cedres of de Cederboom Toren.

Zoals bij de Bosco Verticale gebouwen van Boeri in Milaan, is het de bedoeling dat de bladeren van de bomen helpen om fijn stof op te vangen, kooldioxide te absorberen en zuurstof te produceren om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.


Biodiversiteit

"Met de Cederboom Toren krijgen we de gelegenheid om een gewoon gebouw een grote rol te laten spelen in het landschap van Lausanne," zegt Boeri in een verklaring. "Hier is architectuur zelfs in staat om ​een ​beduidende biodiversiteit aan plantensoorten te introduceren in het midden van een belangrijke Europese stad."

"De toren, mede dankzij zijn vorm en de veranderende kleuren van de cederbomen en planten tijdens de seizoenen, kan een herkenningspunt worden in het panorama van het meer van Genève," voegt de architect toe. "Dit zal van Lausanne een stad maken die op het scherp van de snee meespeelt in de wereldwijde uitdaging om stedelijke kwaliteit te combineren met duurzaamheid en biodiversiteit."


Natuur en architectuur

Naast 100 cederbomen, zullen ook 6000 struiken en 18000 planten bijdragen aan de groene vlakken, in totaal ongeveer 3000 vierkante meter. De cederboom werd gekozen vanwege de lange levensduur en het vermogen om zware weersomstandigheden te trotseren.

De studio werkte samen met Buro Happold Engineering voor de structurele details en met de Italiaanse landbouwkundige Laura Gatti, voor het planetnconcept. De bouw zal vermoedelijk starten in 2017.

Boeri is een van de vele architecten die de afgelopen jaren planten en architectuur proberen te combineren. De Franse architect Jean Nouvel, samen met botanist Patrick Blanc, creëerden een aantal met planten bedekte torens in Sydney, terwijl een vakantieoord in Vietnam van Vo Trong Nghia over betonnen lamellen beschikt die klimplanten steunen op de gevels.

Bron: Dezeen
Deel dit artikel:

Onze partners