Studio Piet Boon ontwerpt interieur van Rosewood Hotel in Amsterdam

Het voormalige justitiepaleis langs de Prinsengracht in Amsterdam opent in 2023 opnieuw haar deuren als het luxueuze Rosewood Hotel. Studio Piet Boon werd geselecteerd om haar gastenkamers, openbare ruimtes en sparuimte te ontwerpen mét respect voor de typische kenmerken van het iconische gebouw. Voor het project werkte de Nederlandse ontwerpstudio nauw samen met architectenbureaus Kentie & Partners en Studio Concrete, interieurarchitectenbureau Sagrada en landschapsarchitect Piet Oudolf.

“Ik doe projecten over de hele wereld, maar een hotel van wereldklasse bouwen in mijn eigen stad is gewoonweg geweldig”, reageert studio-oprichter Piet Boon. “Zo’n legendarisch gebouw in het historische centrum van Amsterdam verdient aandacht en tijd. Met onze  ontwerpfilosofie zijn we in de studio in staat om de originele elementen van het gebouw en zijn kenmerkende Nederlandse identiteit te eren en het tegelijkertijd een eigentijdse uitstraling te geven. Door het gebruik van rijke materialen, stoffen, kleuren en moderne kunst scheppen we een zekere diepte die toch niet al te opvallend is.\"

Samenhangende ruimtes

Studio Piet Boon staat bekend om het creëren van evenwicht tussen functionaliteit, esthetiek en individualiteit. Met deze filosofie in het achterhoofd zal de studio de unieke gastenkamers en openbare ruimtes dan ook vormgeven. De decoratieve elementen in de openbare vertrekken - typerend voor het gebouw én de stad - maken sterk samenhangende ruimtes mogelijk zonder de eigenheid van de oorspronkelijke kamer te verwaarlozen.

Onder meer subtiele contrasterende kleurenschema's zullen zorgen voor onopvallende overgangen tussen de verschillende settings. Zo zal de lounge een bibliotheek bevatten, versierd met juridische boeken die dienstdoen als kunstwerken, foto's en artefacten. Ook zullen er comfortabele zitplaatsen aanwezig zijn om een plek van ontspanning te creëren voor bezoekers. Tevens kan er op hoog niveau en in een exclusieve omgeving genetwerkt worden.

De Nederlandse ontwerpstudio zal evenzeer de Rosewood Spa onder handen nemen met een wellness- en fitnessruimte en een binnenzwembad in een lagergelegen deel van het hotel. Zachte diffuse verlichting zal worden aangevuld met natuurlijk daglicht uit unieke plafondventilators waardoor de sfeer er op elk moment van de dag anders is.

Internationale samenwerking

De opwaardering van het oude justitiepaleis kadert in een project van Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) en de gemeente Amsterdam om het rijke erfgoed en het typische karakter van het iconische gebouw te behouden. Naast Studio Piet Boon werd architectenbureau Kentie & Partners aangeworven om het pand succesvol om te vormen tot luxehotel. Studio Concrete kreeg dan weer de kans om het hoofdrestaurant - het hotel zal drie restaurants tellen -  te ontwerpen. Verder werd tuinarchitect Piet Oudolf aangeworven om drie binnenplaatsen voor het hotel aan te leggen waar alle openbare ruimtes op uitkijken.

Het Rosewood Hotel is echter niet alleen van Nederlandse makelij. Rosewood Hotels & Resorts en CTF Amsterdam B.V huurden immers het Londense interieurarchitectenbureau Sagrada in om een intieme bar uit te denken.

Deel dit artikel:

Onze partners