Studio Surplus blaast nieuw leven in stadsdeel 4 Fonteinen in Vilvoorde met Kruitfabriek

De Kruitfabriek is een onderdeel van het project ‘tijdelijk anders bestemmen’, waarmee de stad Vilvoorde en Vilvoorde Development (Matexi en PSR Brownfield Developers) van het stadsvernieuwingsproject 4 Fonteinen de onbenutte wachtruimte en leegstaande gebouwen aan het Zeekanaal Brussel-Schelde in Vilvoorde een tijdelijke positieve invulling geven. De Kruitfabriek werd mede vormgegeven door Studio Surplus en werd op vrijdag 21 november geopend.

Stadsvernieuwingsproject 4 Fonteinen

De afgelopen jaren werden heel wat gebouwen afgebroken en voorbereidende werken uitgevoerd in aanloop naar de start van het stadsvernieuwingsproject 4 Fonteinen. Door het reconversieproject, dat van het oude industriële stadsgedeelte een bruisende gemeenschap moet maken, komen steeds grotere delen braak te liggen of gebouwen leeg te staan in afwachting van de nieuwe ontwikkeling. Met het project ‘tijdelijk anders bestemmen’ willen de private en publieke partners de wachtende ruimte invullen met inspirerende projecten, waardoor leegstand en verloedering wordt vermeden.

 

De Kruitfabriek als trendy ontmoetingsplek

De leegstaande Kruitfabriek, die door Studio Surplus instapklaar werd gemaakt, wordt dan ook omgedoopt tot een nieuwe trendy ontmoetingsplek. Voor de invulling van De Kruitfabriek stelde de private ontwikkelaar Vilvoorde Development het team Mad Lion als beheerder en curator aan. Mad Lion zal in samenspraak met de ontwikkelaar en stad Vilvoorde een intrigerend aanbod uitwerken met cultuur, creativiteit en verbinding als rode draad. Zo zullen er de komende jaren onder meer tentoonstellingen, concerten, lezingen en workshops op de site worden gegeven. Ook organisaties zoals de circusschool en Noise Gate zullen terecht kunnen bij de Kruitfabriek. De leegstaande ateliers, pop-upzone en tentoonstellingsruimtes kunnen tevens gehuurd worden door kunstenaars, muzikanten, organisaties en bedrijven.

 

Feestelijk geopend

De lancering van De Kruitfabriek werd feestelijk ingezet met een 4-daags weekend. De festiviteiten startten op donderdag met een knallende after work party en gingen verder op vrijdag met een Ladies Night. Tijdens het weekend was er op zaterdag de ‘Grand Opening’ voor het grote publiek en op zondag sloten internationale deejays het startweekend af.

Deel dit artikel:
Onze partners