T2-campus: monumentaal glaspaviljoen boordevol interactie

Campus Thorpark in Genk is sinds september 2018 de thuisbasis van de T2-campus, een onderwijsinstelling dat theoretische en praktische technische opleidingen van Syntra en VDAB Limburg combineert. Voor het interieur van dit monumentale bouwwerk koos osar architects nv voor een ontwerp met veel glas dat niet alleen een prachtig uitzicht biedt over het omringende landschap en veel natuurlijk licht binnenlaat, maar ook de samenwerking tussen de verschillende opleidingsgroepen stimuleert.

De blikvanger van de T2-campus is ongetwijfeld het indrukwekkende atrium in het midden van het gebouw. Aan weerkanten van de futuristisch ogende en hoofdzakelijk witte ruimte bevinden zich twee grote fabriekshallen voor praktijkoefeningen. Twee stalen ‘watervaltrappen’ middenin het atrium leiden naar de leslokalen op de hogergelegen verdiepingen. Die lokalen zijn bereikbaar via open overlopen die de volledige ruimte omringen. Dankzij de vele ramen en de glazen deuren en balustrades op de verdiepingen zijn de activiteiten in zowel de fabriekshallen als de leslokalen duidelijk te zien vanuit het atrium. Dit open en transparante karakter stimuleert de samenwerking tussen de verschillende opleidingen en haar studenten.

Die samenwerking krijgt nog een extra boost door de functie van het atrium als recreatiezone en spontane ontmoetingsplek. Studenten van verschillende opleidingen kunnen elkaar er tegenkomen op weg naar de les of tijdens een van de evenementen en tijdelijke tentoonstellingen. Ook in het schoolcafé onder de trappen hebben leerlingen de mogelijkheid om ongeremd met elkaar in gesprek te gaan. Ondanks het vrije uitzicht op het café vanuit het atrium – het vloerniveau van het café is speciaal 45 centimeter lager – heerst er toch een intieme sfeer dankzij de lange zitbanken naast de muren, comfortabele zetels en de houten afwerking van het restaurant.

Diezelfde comfortabele zetels vinden we terug op de verdiepingen, waar aan elke trap een open recreatiezone is voorzien. Daartegenover geven compacte nissen, die per verdieping synchroon boven elkaar staan, leerlingen de mogelijkheid om tussen de lessen door reeds een beetje te studeren.

Flexibiliteit

De T2-campus werd gebouwd met een bijzonder flexibel constructief raster waardoor het tijdens het ontwerp en de bouw ervan al mogelijk was om de nodige aanpassingen te doen aan het oorspronkelijke plan. Zo werden alle technische installaties in de twee fabriekshallen bewust van de bouwstructuur gescheiden en voornamelijk aan de plafonds vastgemaakt. De grote kolommenafstand en de opdeling van de ruimtes in buigzame betonstenen wanden zetten deze trend door. Die flexibiliteit is broodnodig om in de toekomst eenvoudige wijzigingen in de gebouwstructuur te kunnen aanbrengen.

Duurzame toets

Een mooi uitzicht over de groene omgeving en leren en werken ‘midden in de natuur’ zijn slechts bijkomstige voordelen van de vele glazen gevels, daklichten en glazen wanden in het lesgebouw van de T2-campus. Die ‘ramen’ laten veel natuurlijk licht naar binnen waardoor er minder elektrisch verlicht moet worden en bijgevolg veel energie bespaard wordt. De nog aanwezige elektrische verlichting bestaat uitsluitend uit LED-lampen. Voor extra energiebesparing werd er in het atrium tevens bewegings- en afwezigheidsdetectie voorzien.

Dat atrium wordt ook op een duurzame manier geventileerd, gekoeld en verwarmd. Met het innovatieve BaOpt klimaatsysteem zijn er slechts twee verticale schachten ter hoogte van de trappen nodig om de volledige klimatisering van de monumentale ruimte te verzorgen. Het natuurdak bovenop het gebouw stimuleert daarnaast de biodiversiteit en zorgt voor een klimaatbuffer.

Mede door de tijdsdruk die bij het bouwen van de T2-campus kwam kijken, werden ten slotte maar liefst 85 % van de bouwmaterialen als prefab-elementen ontworpen. De witte betonnen elementen die de buitengevel uit structureel verlijmd glas ondersteunen, werden bijvoorbeeld op die manier vervaardigd.

 

 

 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage