Tentoonstelling RE-PRACTICE RE-VISIT RE-TURN

Het Vlaams Architectuurinstituut pakt vanaf 21 februari in deSingel in Antwerpen uit met de tentoonstelling RE-PRACTICE RE-VISIT RE-TURN van architecten de vylder vinck taillieu. De expo toont het ontwerponderzoek van architecten de vylder vinck tallieu in Tokio. Elf Vlaamse projecten krijgen een nieuwe betekenis als elf Japanse spiegelbeelden. Dezelfde methodiek pasten ze toe in de wereldsteden Londen, Kopenhagen en Istanbul.

Van 21 februari tot 14 juni 2020 focust het Vlaams Architectuurinstituut in deSingel op de band tussen Japan en Vlaanderen/Brussel. RE-PRACTICE RE-VISIT RE-TURN van architecten de vylder vinck taillieu is de eerste tentoonstelling van een seizoen met als baseline ‘Back from Japan’. Voor het gerenommeerde architectenbureau uit Gent was hun Japanse avontuur de aanleiding om architectuur van bij ons in een breder perspectief te plaatsen: hoe wordt architectuur gepercipieerd in een gewijzigde maatschappelijke en ruimtelijke realiteit? Welke elementen blijven bewaard, en welke aanpassingen vraagt de specifieke context?

 

RE-PRACTICE RE-VISIT RE-TURN

In het najaar van 2019 presenteerden architecten de vylder vinck taillieu hun werk in Tokio op uitnodiging van Toto Gallery MA. Het Gentse architectenbureau greep deze uitnodiging aan om onderzoek op te zetten naar de overeenkomsten en verschillen in de Japanse en de Vlaamse benadering van architectuur. In samenwerking met Tokyo Institute of Technology zetten ze ontwerpend onderzoek op. Maar liever dan 're-search' noemen ze het 're-practice'. De projecten van de vylder vinck tallieu worden gemodelleerd en geherinterpreteerd in een nieuwe context.

Dezelfde methodiek pasten ze toe in de wereldsteden Londen, Kopenhagen en Istanbul. Tijdens de looptijd van de tentoonstelling in Tokio werkten deze internationale ontwerpstudio’s aan projecten van uiteenlopende ontwerpers uit Vlaanderen en Brussel, waaronder Juliaan Lampens, Jos Vandriessche, 51N4E, Office Kersten Geerts David Van Severen, Bob Van Reeth, Marie-José Van Hee en andere. Dat leidde opnieuw tot spiegelbeelden. In deSingel toont het Vlaams Architectuurinstituut zo een reeks ensembles die architectuur uit Vlaanderen en Brussel herinterpreteren in verschillende maatschappelijke en ruimtelijke contexten.

 

Data: 21 februari 2020 t/m 14 juni 2020

Locatie: deSingel internationale kunstcampus, Desguinlei 25 - Antwerpen

 

Bron: Vlaams Architectuur instituut

Deel dit artikel:

Onze partners