Terugblik 2009 - vooruitblik 2010 : Egide Meertens

Een bureau uit Zuid-Limburg dat een bijhuis opent aan de kust. Het is geen evidentie, maar voor Egide Meertens wordt het in 2010 een feit. In het voorjaar gaat hij een bijkantoor opstarten in De Haan.

1) Welk project of welke gebeurtenis binnen uw bureau zijn u het meest bijgebleven in 2009?


De ééngezinswoning Timmermans – Venderink te Tongeren. 
De kracht van het project schuilt in zijn eenvoud, doch doorgedreven detaillering, los van alle vormelijke niet blijvende tendensen.  Zonder dat deze eenvoud leidt tot banale, niet verschillend van mekaar qua sfeer, belevingswaarde, ..., ruimtes.

2) Van welk project of welke gebeurtenis verwacht u veel in 2010?

Binnen mijn kantoor verwacht ik veel van de ééngezinswoning Vrieling te Cielle (La Roche en Ardenne).
Eeuwenoude streekgebonden bouwmaterialen, zoals leisteen en breuksteen, verwerkt in een hedendaags concept met respect voor de context/stedenbouwkundige structuur.
Daarnaast koester ik ook verwachtingen van mijn bijkantoor in De Haan. De opstart is voorzien in het najaar 2010.3) Welk profiel moet de Vlaamse bouwmeester volgens u hebben en waar zal hij/zij vooral aandacht voor moeten hebben?

Ondanks dat ik drie keer geselecteerd ben geweest binnen de door de Vlaamse Bouwmeester georganiseerde ‘Open Oproep’ ben ik niet geplaatst om te formuleren aan welk profiel hij/zij dient te voldoen. De taken zijn zo omvangrijk dat elke formulering van mij te beperkend zal zijn. Op architecturaal vlak is zeker een positieve tendens merkbaar voor sommige overheidsprojecten sinds het ontstaan van de Vlaamse Bouwmeester.
Ondanks dat het de taak van de Vlaamse Bouwmeester niet is zou het ook zinvol zijn dat de overheid de particuliere bouwer/leek sensibiliseert voor kwalitatief goede betaalbare  duurzame architectuur. 

Deel dit artikel:
Onze partners