Terugblik op Stone Expo 2012 – geslaagd randprogramma voor architecten

Beursorganisator Artexis mag terugblikken op een geslaagde editie van Stone Expo. Dit jaar werd samen met NAV, Archipel en Architectura ook een uitgebreid programma uitgewerkt voor de architecten en dat bleek erg goed aan te slaan.

Beursorganisator Artexis mag terugblikken op een geslaagde editie van Stone Expo. Dit jaar werd samen met NAV, Archipel en Architectura ook een uitgebreid programma uitgewerkt voor de architecten en dat bleek erg goed aan te slaan.

Van zaterdag 21 tot maandag 23 januari 2012 brachten meer dan 6000 professionele bezoekers waaronder heel wat (interieur)architecten een bezoek aan de vierde editie van Stone Expo. Deze tweejaarlijkse vakbeurs blijft het trefpunt voor natuursteen, keramiek en kwartscomposiet in de Benelux.

Infoessie NAV over dekvloeren

Maandag 23 januari ging speciale aandacht uit naar de (interieur)architecten. In de namiddag organiseerde NAV een succesvol seminarie over dekvloeren. Met 250 deelnemers was dit seminarie volledig volzet.  Een ‘chape’ voorschrijven is niet meer zo simpel. Er bestaan heel wat verschillende soorten dekvloeren en niet alle dekvloeren zijn steeds van toepassing. Als ontwerper is het echter van groot belang de juiste dekvloer te kiezen. NAV organiseerde daarom, in samenwerking met Isolatiechape-royaux.be, een seminarie dat deze thematiek onder de loep nam.

Eerst gaf dr. ir. Veerle Boel (Hogeschool Gent) een beeld op de praktijk van de dekvloeren: Welke drogingstermijnen? Aard van de ondergrond? Zijn er innoverende trends?
Vervolgens zoomde ze dieper in op de verschillende soorten dekvloeren: wat zijn de eigenschappen en het toepassingsgebied?
Daarna lichtte ze, samen met Peter Goegebeur (FECAMO – federatie van tegelzetters en mozaïekbewerkers), de mechanische en fysische invloeden op een dekvloer toe.
Aansluitend werden nog een aantal pathologieën aan de hand van praktijkvoorbeelden bekeken.
Tot slot gaf Isolatiechape-royaux.be een korte uiteenzetting over de voordelen van Chape Plus.
Afsluitend werd een drink aangeboden op de beurs Stone Expo, waarna verschillende deelnemers nog een bezoek brachten aan de vele beursstanden.

    

Hera Van Sande (Archipel) toonde een boeiende selectie van projecten uit de wereldarchitectuur waarin natuursteen een belangrijke rol speelde. Later gaf Alfredo De Gregorio toelichting bij de keuze van de natuursteen voor het Gallo-Romeins museum in Tongeren.


 

Architectuurprogramma met Luc Binst, De Gregorio en LLOX

In de late namiddag werd tijdens een gevarieerd programma ingegaan op de architecturale mogelijkheden van natuursteen. Hera Van sande van Archipel mocht het seminarie openen met een boeiende uiteenzetting over natuursteenprojecten in de wereldarchitectuur. Opvallend was dat andermaal de Zwitserse en Japanse architecten nadrukkelijk van de partij waren in deze architectonische staalkaart.
Vervolgens kwamen drie architecten van eigen bodem in het kort enkele opmerkelijke natuursteenprojecten toelichten. De projecten en de architecten waren niet van de minste: Luc Binst (Crepain Binst Architecture), Alfredo De Gregorio (Gregorio & Partners) en Dieter Wuyts (Llox). Projecten die aan bod kwamen waren onder meer het Gallo-Romeins Museum in Leuven (De Gregorio), de KBC-gebouwen in Leuven en het stadhuis van Lommel (Crepain Binst) en woning Oprescu (Llox).

Natuursteen T-shirts als prijs

Als klap op de vuurpijl gingen twee aanwezigen naar huis met een natuursteen T-shirt uit de collectie Binsttowear, de modelijn van Luc Binst. Vorig jaar ontwierp Luc Binst een reeks T-shirts met een allover print van tien verschillende materialen waaronder ook natuursteen. Elke T-shirt was gebaseerd op een concreet project van het bureau van Luc Binst. Om te bepalen wie de gelukkigen waren, stelde Luc Binst twee wedstrijdvragen. Het antwoord op die vragen moest zo snel mogelijk ge-sms’t worden naar het opgegeven nummer. 

    

Links Dieter Wuyts van Llox over woning Oprescu, rechts Luc Binst die onder meer toelichting gaf bij het stadhuis van Lommel.


Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage