Thyssenkrupp ontwikkelt allereerste kabelloze horizontale lift

’s Werelds eerste horizontale-verticale, kabelloze liftsysteem genaamd MULTI is werd onthuld in Rottweil. De lift, ontwikkeld door thyssenkrupp, wordt als eerste geïnstalleerd in het project East Side Tower Berlijn.

MULTI is het eerste kabelloze en zijwaarts bewegende liftsysteem ter wereld. In plaats van één lift, die per schacht omhoog en omlaag beweegt, kunnen bij het MULTI-liftsysteem meerdere liften in een cirkel achter elkaar functioneren. Het systeem wordt vergeleken met een metrosysteem binnen een gebouw. Doordat de lift zonder hoogtelimiet en zowel verticaal als horizontaal kan bewegen, biedt het nieuwe en ongekende mogelijkheden voor architectuur en design van gebouwen.

 

Gamechanger

Andreas Schierenbeck, CEO van thyssenkrupp Elevator: “We geloven dat het MULTI-liftsysteem een gamechanger is die manier waarop mensen in een bebouwde omgeving bewegen, werken en leven gaat transformeren. De lift zorgt voor minder wachttijd voor ‘passagiers’ en neemt aanzienlijk minder ruimte in van een gebouw. De MULTI is daarom de sleutel tot een revolutie binnen de liftindustrie.”

 

Extra winst

Ook heeft een MULTI-lift tot 50 procent meer transportcapaciteit en kan het 60 procent van de maximale energie besparen, vergeleken met conventionele liftsystemen. Deze twee factoren vormen een belangrijke verbetering voor hoogbouw. Waar de voetafdruk van een huidige liftschacht – afhankelijk van de hoogte van een gebouw – zo’n 40 procent van een gebouw kan innemen, is een MULTI-schacht kleiner en kan dit deze de bruikbare ruimte binnen een gebouw tot 25 procent verhogen, wat resulteert in extra winst in verhuurbare ruimte.

Deel dit artikel:

Onze partners