Troldtekt wanden en plafonds in ’s werelds eerste Cradle to Cradle Lab

In Berlijn is ’s werelds eerste Cradle to Cradle Lab geopend. In het kenniscentrum in de Berlijnse wijk Prenzlauer Berg kunnen architecten Cradle to Cradle-gecertificeerde bouwmaterialen en circulaire materiaalstromen ervaren en ermee experimenteren. Het C2C LAB herbergt een educatief centrum, kantoren en een 'levend laboratorium'.

Groene wanden die de lucht zuiveren, tapijten die deeltjes absorberen en kantoormeubilair dat niet alleen gezond is voor mensen maar ook voor het milieu. Alle materialen die worden gebruikt in het 400 vierkante meter grote C2C LAB voldoen aan de Cradle to Cradle-criteria voor gezonde producten die kunnen worden teruggebracht naar de natuur of kunnen worden gerecycled in nieuwe producten.

“Met het C2C LAB zijn we er trots op 's werelds eerste renovatie van een bestaand gebouw volgens de Cradle to Cradle-criteria te leveren en te laten zien hoe‘ Cradle to Cradle ’in de praktijk werkt. We creëren een uniek project dat hopelijk zal dienen als voorbeeld, "zegt Tim Janßen, uitvoerend directeur en bestuurslid van Cradle to Cradle e.V., dat achter het project zit.

 

Een uitgebreide, groene renovatie

Tijdens het renovatieproces werd de begane grond van het gebouw volledig herzien. De oude muren werden gesloopt en vervangen door C2C-glaswanden, oude beschadigde vloeren vervangen door C2C-tapijten en harde vloeren en andere duurzamere vloeren zijn bewaard gebleven.

“De rol van duurzaam bouwen in nieuwbouwprojecten groeit voortdurend. Het belang ervan voor renovatieprojecten daarentegen is een nichegebied dat we op bredere schaal willen uitbreiden met de renovatie van het C2C LAB, ”legt Tim Janßen uit, en voegt eraan toe:

“Het C2C LAB is een realistisch laboratorium voor C2C-projecten, met innovaties en voorbeeldmaterialen voor renovaties en dagelijks gebruik. De renovatie illustreert hoe kan worden gewerkt aan een bestaand gebouw volgens de C2C-principes, hoe recyclebare producten verstandig kunnen worden gebruikt volgens hun gebruiksscenario en de uitdagingen waarmee we nog steeds worden geconfronteerd.

De gebruikte bouwtechnieken voldeden ook aan het Cradle to Cradle-criterium van 'Ontwerpen voor demontage', wat betekent dat er geen materialen aan elkaar zijn gelijmd met schuim of andere lijmen. Samen zorgen de C2C-muurverven, akoestische plafonds en groene wanden niet alleen voor een gezonde omgeving, maar geven ze het gebouw ook een natuurlijke uitstraling.
 
Verschillende Troldtekt akoestische panelen zijn gebruikt op plafonds en wanden in onder andere de vergaderzalen. 

Bron: Troldtekt
Deel dit artikel:

Contacteer Isolco

Onze partners