Ullevaalstadion in Oslo: volledige verlichting geautomatiseerd met Loxone

Het Ullevaal Stadion is het nationale stadion van Noorwegen en de thuishaven van het Noorse nationale voetbalelftal. Omdat het stadion bijna 100 jaar bestond, besloot de Noorse voetbalbond dat het tijd was voor een renovatie. Een belangrijk onderdeel van deze renovatie was gebouwautomatisering. Loxone nam deze taak op zich.

Het stadion heeft veel verschillende soorten verlichting, maar ze worden nu allemaal aangestuurd met Loxone (geplaatst door Autobolig AS). De openheid van het Loxone systeem betekent dat de integratie van verschillende soorten verlichting zoals DALI, heel eenvoudig is. Aangezien dit het nationale stadion is, worden er in het Ullevaal stadion bovendien veel tv-producties gedaan en daarvoor hebben ze specifieke lichtomstandigheden nodig.

“Met Loxone hebben we een betere controle over het energieverbruik en een functioneel verlichtingssysteem dat de verschillende behoeften van de faciliteit dekt”, verklaart Øyvind Sakshaug, technisch directeur van het stadion. “Bij tv-producties stellen we de verschillende omgevingen samen met de cameraploeg in. Het is geweldig om dit als een preset op te slaan voor de volgende keer en snel terug te kunnen gaan naar de vorige instellingen. Dat is van onschatbare waarde.”

De highlight: de spelerstunnel

"Mijn favoriet bij het Ullevaal project is de epische voorgeprogrammeerde bliksemsequentie in de spelerstunnel die toegang geeft tot het veld! RGBW LED Strips en Loxone RGBW Dimmers zijn hier op hun best te zien en maken een unieke indruk. Maar wat ook geweldig is, is de extreme flexibiliteit binnen de lichtregeling. Dit is één van de meest waardevolle kenmerken, gezien het hogere niveau van tv-productie tegenwoordig", zegt Henning Herfjord (Loxone Partner, Autobolig AS).

Erik Braatnes van Autobolig kijkt verder vooruit: "Mijn favoriete deel van het project ligt in de toekomst. Met deze renovatie beschikt het stadion nu over een geweldig technisch platform met Loxone om in de toekomst uit te breiden en kan het worden aangepast voor nieuwe functionaliteiten als de behoeften in de komende jaren veranderen. Wij weten dit uit ervaring omdat wij het in een groot aantal toepassingen gebruiken – alles van kleine appartementen tot voetbalstadions en grote kantoorgebouwen. Keer op keer blijkt Loxone in alle gevallen betrouwbaar en flexibel en staat het voor duurzame en functionele oplossingen voor projecten."

Bron: Loxone

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage