Utzon Stool: speels en expressief ontwerp van veelgeprezen architect Sydney Opera House

© Fritz Hansen
© Fritz Hansen
© Fritz Hansen
© Fritz Hansen
© Fritz Hansen
© Fritz Hansen
© Fritz Hansen
© Fritz Hansen

De Deense designmeubelproducent Fritz Hansen introduceert met de Utzon Stool een zeldzaam meubelstuk ontworpen door Jørn Utzon dat de liefde van de veelgeprezen Deense architect voor de natuur belichaamt, alsook zijn sculpturale ontwerpbenadering en pure originaliteit. De kruk in geolied beukenhout met koperen details is ontwikkeld op basis van een prototype dat Utzon maakte in de jaren 1950, toen hij het Sydney Opera House ontwierp, en is het enige door hem ontworpen meubelstuk dat momenteel in productie is.

Jørn Utzon (1918-2008) benaderde het ontwerpen van meubels op dezelfde manier als zijn architectuur: als een synthese van verschillende referenties die hij ‘additieve architectuur’ noemde, en de mogelijkheid tot het maken meerdere configuraties met behulp van een beperkt aantal geprefabriceerde onderdelen. In zijn kruk is dit modulaire principe duidelijk zichtbaar in de repetitieve vormen van de onder stoom gebogen poten. Samen met zijn liefde voor de natuur en haar terugkerende vormen, gebruikte Utzon vaak ook maritieme referenties. Zo doen de bollen van de zitting denken aan de ‘stootwillen’ of ‘fenders’ in de scheepvaart.

 

Echo van architecturale modellen

"Uit deze kruk spreekt Utzons mateloze fascinatie voor organische vormen en de natuur. Hij had een zeer sculpturale manier van werken en ook die komt hier tot uiting", zegt Marie-Louise Høstbo, Creative Design Director bij Fritz Hansen. "De basis is duidelijk geïnspireerd op hoe hij de natuur zag als het ultieme model." De houten bollen zijn dan weer een echo van de houten modellen die Utzon maakte voor een aantal van zijn projecten, waarvan de meest bekende de bolvormige oplossing is voor de zeilen van het dak van het Sydney Opera House. Deze uitstekende paddenstoelachtige vormen beklemtonen ook de speelse kant van Utzon.

 

Toewijding en humanisme

De kruk is zeer geschikt voor dagdagelijks gebruik en combineert pragmatisme met dynamiek. Het is een stevige en flexibele stoel, licht genoeg om gemakkelijk te verplaatsen en robuust genoeg voor commercieel gebruik. "Wij zijn van mening dat Utzon hernieuwde aandacht verdient, duidelijk voor zijn architectuur, maar ook voor de manier waarop hij zijn architectonische principes toepaste op het ontwerpen van meubels, zijn humanisme en de manier waarop hij nadacht over hoe mensen iets zouden gebruiken”, vertelt Høstbo. “We kunnen nog steeds erg veel van Utzon leren: van zijn manier om de natuur te interpreteren, en zijn toewijding in het verleggen van de grenzen van wat mogelijk is.

Bron: Fritz Hansen
Deel dit artikel:
Onze partners