Voormalige garage in Mechelen maakt plaats voor gemengd woonproject ‘OTTO’ (dmvA architecten)

© dmvA & COGIVA
© dmvA & COGIVA
© dmvA & COGIVA
© dmvA & COGIVA
© dmvA & COGIVA

In de Mechelse buurt Nekkerspoel zijn de eerste van een hele reeks muren gesloopt van de voormalige Ford Joossens garage: hét startschot voor de afbraakwerken op de site tussen de Nekkerspoelstraat en de Lakenmakersstraat. De verlaten gebouwen maken plaats voor ‘OTTO’, een ambitieus woon- en werkproject met 11 woningen, 59 appartementen, 4 commerciële ruimtes, een ondergrondse parkeergarage – ook toegankelijk voor buurtbewoners – en een groen binnengebied. Het ontwerp is van dmvA architecten. De oplevering is voorzien in december 2026.

Vlakbij Mechelen centrum en het station Nekkerspoel, ligt meer dan 7600 m² grond te wachten op een nieuwe toekomst. En die toekomst komt nu écht dichterbij. In 2019 diende ontwikkelaar Antvest al een vergunningsaanvraag in. Die werd goedgekeurd in februari 2022. Nadien bleef het stil omtrent de site. Projectontwikkelaar COGIVA nam het project recent over en gaf het de naam ‘OTTO’, een knipoog naar de lokale historiek.

 

Betaalbaar en energiezuinig wonen

De grote lijnen van de ontwikkeling blijven dezelfde”, zegt Peter Breesch, managing partner van COGIVA. “We gaan vier woonblokken bouwen rondom een groen binnengebied. We voorzien zowel één-, twee- en drie- en vierslaapkamer-appartementen alsook woningen.” Samen met het Mechelse ontwerpbureau dmvA architecten optimaliseert COGIVA de bestaande plannen om te voldoen aan de noden van het doelpubliek: jonge starters, singles en gezinnen die op zoek zijn naar een duurzame en betaalbare thuis.

 

Zeer laag E-peil

Een eigendom kopen, is vandaag immers niet gemakkelijk voor jonge mensen. De hoge ratio eigen inbreng, zorgt ervoor dat startende gezinnen genoodzaakt zijn om kleinere of minder duurzame woningen te kopen. Met ‘OTTO’ wil COGIVA duurzame, betaalbare woningen op de markt brengen met een zeer laag E-peil. Zo worden de units voorzien van een warmtepomp, doorgedreven isolatie, een sterk ventilatiesysteem en een groendak.

 

Openbaar vervoer

Omringd door scholen, winkels, station en een sterk openbaar vervoersnetwerk lijkt Nekkerspoel de ideale uitvalsbasis voor de gezinnen van morgen te zijn. Dat ook De Nekkerplas, de Dijle en het Mechels Broek op loopafstand liggen, is een bijkomende troef voor de site. Ook het stadsbestuur gelooft in het potentieel van het – tot nu toe – vervallen bedrijventerrein.

 

Fietsostrade

Al tijdens de vorige legislatuur lag het zwaartepunt van de investeringsprojecten in wijk Nekkerspoel. En dat neemt de komende jaren alleen maar toe,” zegt burgemeester Bart Somers. “Mede dankzij de inspanningen van projectontwikkelaars. ‘OTTO’ past in een reeks van geplande ontwikkelingen in Nekkerspoel. Denk aan de Senamsite, Nekker Nova, site Verbeemen, de extra parken, de voetgangersbrug aan De Borght of de doortrekking van de fietsostrade als fly-over over het kruispunt. Kortom, de morfologie van de wijk wordt de komende jaren grondig hertekend tot aantrekkelijke toekomstwijk.”

Bron: Wavemakers
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners