Vrouwenhuis in Marokko van Building Beyond Borders-programma UHasselt bekroond met TerraFibra Award

Het vrouwenhuis in het Marokkaanse Ouled Merzoug, ontworpen en gebouwd door de postgraduaatstudenten van het Building Beyond Borders-programma van de Universiteit Hasselt samen met  BC architects & studies, is onlangs bekroond met een TerraFibra Award 2021. Dat is de eerste wereldwijde prijs voor hedendaagse architectuur op basis van aarde en plantaardige vezels. Het vrouwenhuis schoot de hoofdvogel af in de categorie 'Educational Projects'. De woning ‘Bakstenen reus op lemen voeten’ in Tienen van AST77 was bij de finalisten van deze award. Alle genomineerde projecten zijn tot 27 februari te ontdekken op een tentoonstelling in Parijs.

La Maison des Femmes is een onderdeel van het Building Beyond Borders-programma van UHasselt. Het postgraduaat focust op bioklimatische architectuur en het gebruik van regeneratieve bouwmaterialen en brengt deze kennis over met behulp van hoorcolleges, workshops, praktische experimenten en ontwerpsessies. De kers op de taart is een ontwerp- en bouwproject in het buitenland waar de vergaarde kennis in de praktijk wordt omgezet in samenwerking met de lokale bewoners.

Het eerste gerealiseerde project binnen de opleiding is het vrouwenhuis in het Marokkaanse bergdorp Ouled Merzoug: een ontmoetings-, werk- en leerplek voor de vrouwen van het dorp. Hiervoor werkten de studenten maandenlang nauw samen met plaatselijke vaklui, architectenbureau BC architects & studies en lokale vrouwenbeweging AFOM. Bij de constructie van het vrouwenhuis hield het gedreven team rekening met het landschap en zette maximaal in op het gebruik van lokale en  regeneratieve materialen.

Zo zijn de binnenmuren gemaakt van organische adobe bakstenen en bestaat de buitenzijde van La Maison des Femmes uit stukken granietsteen van de omliggende heuvels. Dit plaatselijke karakter komt ook terug in het plafond, gemaakt van riet uit Palmeraie, en de dakoverspanning uit eucalyptusbalken van de lokale markt. Voor de afwerking van zowel muren als vloeren werd een mix van lokale aarde, rivierzand, kalk en stro gebruikt. Hier kan je meer lezen over La Maison des Femmes


Internationale prijs en tentoonstelling

De TERRAFIBRA Award 2021, de allereerste mondiale prijs voor hedendaagse architecturen op basis van aarde en plantaardige vezels, is een combinatie van de TERRA Award 2016, de mondiale prijs voor architectuur op basis van aarde, ingesteld door Dominique Gauzin-Müller en geleid door amàco en CRAterre, en de FIBRA Award 2019, de mondiale prijs voor architectuur op basis van plantaardige vezels, gerund door amàco. Meer dan 300 teams uit 62 landen hebben gereageerd op deze oproep en sluiten aan bij de dynamiek van de eerdere inzendingen, waardoor een netwerk is ontstaan van professionals die met elkaar van gedachten wisselen en elkaar ondersteunen.

In het kader van de award is tot 27 februari 2022 een tentoonstelling in het Pavilion de l’Arsenal - centre d'urbanisme et d'architecture de Paris te zien, waar de projecten gerangschikt zijn volgens de plant die voor de vezels wordt gebruikt (hennep, stro, riet, bamboe) en volgens de technieken die voor de ruwe aarde worden gebruikt (gestampte aarde, gegoten aarde, leem, adobe, samengeperste leemstenen, latten en cement, en leempleister). Aan de hand van foto's, prototypes op ware grootte, technische tekeningen en monsters kunnen de bezoekers deze overvloedige materialen fysiek aanraken en tegelijk de creativiteit van de tentoongestelde architecturen bewonderen.

Ook de ‘Bakstenen reus op lemen voeten’ van AST77 is een van de veertig geselecteerde projecten. Lees meer hier.

Bron: UHasselt
Deel dit artikel:
Onze partners