VUB zet grote stap richting innovatieve gebouwinspectie met wereldprimeur in radartechnologie

Na twee jaar toegewijd onderzoek en ontwikkeling onder leiding van de VUB is er een doorbraak binnen het INTOWALL-project. Het initiatief had ​ tot doel de CO2-uitstoot van gebouwen terug te dringen en hun energie-efficiëntie te verhogen. Geleid door onderzoeksgroep Electronics & Informatics (ETRO) aan de VUB werd hiervoor een revolutionaire radartechnologie voor gebouwinspectie ontwikkeld, genaamd Transient Radar Method (TRM).

In een wereldprimeur maakt de nieuwe technologie het mogelijk om met ongekende precisie de dichtheid van glaswol in spouwmuren te meten, zonder daarvoor invasieve methodes te moeten gebruiken. “Deze vooruitgang belooft niet alleen de nauwkeurigheid van isolatiebeoordelingen te verbeteren, maar draagt ook bij aan de ambitie om tegen 2050 een CO2-neutrale status te bereiken.” zegt Professor Johan Stiens van ETRO.

 

Eindeloze mogelijkheden

Met het oog op de toekomst is het projectteam gericht op het verder verfijnen van de technologie om een breed scala aan isolatiematerialen en bouwelementen in kaart te brengen. Dit vooruitzicht op uitbreiding en toepassing op grotere schaal benadrukt de eindeloze mogelijkheden. Daarnaast nodigt het projectteam potentiële partners uit om bij te dragen aan en deel te nemen aan deze baanbrekende onderneming: “Door samenwerking kunnen we de bouwsector transformeren naar een duurzamere en efficiëntere toekomst.”

Bron: VUB
Deel dit artikel:
Onze partners