"We kopen samen den Oudaan"

Enkele geëngageerde Antwerpenaren hebben samen met onderzoeksbureau Ndvr een crowdfunding georganiseerd om zelf een bod uit te brengen op den Oudaan: de befaamde toren ontworpen door Renaat Braem. Het initiatief We kopen samen den Oudaan is ook een kreet voor meer transparantie en burgerlijke inmenging in de vastgoedontwikkeling.

Nieuw leven voor oude visie

Een paar maanden geleden werd het collectief We kopen samen den Oudaan op poten gezet. Onderzoeksbureau Ndvr en een handvol Antwerpenaren met diverse expertises willen de toren nieuw leven inblazen. Het project wil ook het debat over nieuwe vormen van publiek ontwikkelen, cofinanciering en gedeeld ruimtegebruik aanwakkeren. De populariteit en de media-aandacht bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is om een transparant beleid te voeren rond stedelijk vastgoed én dat het volk zich er ook voor wil inzetten. Meer en meer mensen willen zelf meebeslissen over het straatbeeld van hun stad – zeker als het gaat over monumenten.

Op de Dag van de Architectuur zal het collectief een tentoonstelling rond het denkproces van dit project organiseren in Kavka. De tentoonstelling loopt van 10.00 tot 16.00 uur. ’s Avonds nodigen de organisatoren ook sympathisanten uit om een glas te drinken op den Oudaan. Tijdens deze toost zullen enkele sprekers (stadsplanners, vastgoedexperten, juristen en specialisten in coöperatief ondernemen) hun visie op het project uit de doeken doen.

Deel dit artikel:

Onze partners