Wilma wastiau ontwerpt hybride magazijn voor sanitairspecialist

Over dik anderhalf jaar moet het nieuwe magazijn van Desco in Wijnegem er staan. Niet zomaar een opslagplaats maar een state-of-the-art-concept dat de sanitairspecialist duurzaam de toekomst inloodst. Architectenbureau wilma wastiau koos voor een hybride magazijn, een combinatie van een conventioneel en gestapeld magazijn. Vanbuiten oogt de logistieke site erg strak met verschillende lagen en grote glaspartijen, vanbinnen schuilt de nodige complexiteit met tal van nieuwe technieken. 

Dit najaar gaan de werken voor de nieuwbouw van start. De logistieke site komt tegenover de hoofdzetel van Desco aan de Bijkhoevelaan in Wijnegem. Frank Dedecker: “Met deze investering verhogen we de service naar onze klanten en verzekeren we de verdere groei van Desco. Vandaag is de logistieke activiteit in Wijnegem verdeeld over drie magazijnen op drie locaties. De nieuwe site zal de goederenstromen vereenvoudigen en de interne transporten beperken. Daarnaast winnen we uiteraard aan efficiëntie met één centraal logistiek magazijn voor alle stock- en referentieartikelen.”

 Architectenbureau wilma wastiau werkte het concept uit: zes niveaus hoog, goed voor bijna 30 meter bouwhoogte, 23 laad- en loskades, 34.000 palletplaatsen en een vloeroppervlakte van ruim 70.000 m². Daarmee ziet Desco zijn huidige opslagruimte meer dan verdriedubbelen tot een totaal van circa 92.000 m².

10.000 m2 groendak

Architect Allen Zimmerman:“Je kan het ‘urban warehouse’ van Desco zien als een combinatie van een traditioneel en gestapeld magazijn, waarbij we alle bijkomende functies in de architectuur hebben geïntegreerd. Dat gaat van ondergrondse parkeerplaatsen en een onderhoudszone voor heftrucks tot een mini-containerpark voor ecologisch afvalmanagement. Zo krijg je een compact concept dat vanbinnen heel functioneel en geautomatiseerd is ingericht en er vanbuiten architecturaal uitziet dankzij de gestapelde volumes en grote glaspartijen. Geen blokkendoos dus.”

Het nieuwe gebouwencomplex is uiterst duurzaam ontworpen en past met de integratie van nieuwe technieken perfect in de stedelijke rand van Antwerpen. “Op het conventionele magazijn komen er zonnepanelen, op het gestapeld magazijn een gigantisch groendak. Dat zal niet alleen verkoeling bieden maar ook hemelwater kunnen bufferen. Het is uiteraard niet evident om zo’n groot logistiek gebouw in een centrum neer te zetten, maar met dit compact stapelconcept bewijzen we dat het duurzaam kan. We zijn blij dat de gemeente Wijnegem constructief openstond voor deze vorm van industrieel design.”


Ergonomisch picken

De laad- en loszones zullen achteraan de site liggen, uit het straatzicht. Via de glaspartijen in de gevel krijgen passanten een inkijk in het magazijn en valt er natuurlijk daglicht binnen. Boven de centrale logistieke as in het gebouw komt er ook een lichtstraat voor extra lichtinval. Frank Dedecker: “Verder komt er een groot balkon dat aansluit op de sociale ruimtes, zoals refter en kleedkamers. Op die manier willen we grenzen zoveel mogelijk wegwerken en een open concept creëren voor het personeel. Ook kunnen de logistieke medewerkers straks terugvallen op een hypermodern warehouse-managementsysteem, waarmee we de betrouwbaarheid van de goederenbewegingen verhogen, en een geautomatiseerd systeem om ergonomisch goederen te picken en te behandelen. We kijken alvast uit naar het voorjaar 2024, wanneer de nieuwe logistieke site voltooid zal zijn.”

Bron: RCA

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage