Wolkenkrabbers in plaats van sloppenwijken?

CRG Architects stelt voor om sloppenwijken te vervangen door wolkenkrabbers bestaande uit stapels felgekleurde zeecontainers. Het bureau, met kantoren in China en Nigeria, stelt dat gerecycleerde containers kunnen worden gebruikt om kostenefficiënte huisvesting te creëren in dichtbevolkte, stedelijke gebieden. Het concept was de runner-up in een ontwerpwedstrijd in Mumbai. CRG Architecten is in gesprek met humanitaire organisaties om de toepassing van het idee te onderzoeken.

Snelle verstedelijking

"Steden worden geconfronteerd met ongekende demografische, ecologische, economische, sociale en ruimtelijke uitdagingen," zegt architect Carlos Gomez. "Er is een fenomenale urbanisatie op til. Men verwacht dat tegen 2030, 6 op 10 mensen in de wereld in stedelijke gebieden zullen wonen. Bij het ontbreken van een effectieve ruimtelijke ordening, zullen de gevolgen van deze snelle verstedelijking dramatisch zijn," voegt Gomez toe. "Op veel plaatsen in de wereld, worden de effecten nu al gevoeld."


Concept

Ongeveer 2500 containers zijn nodig om het voorgestelde concept te realiseren. Deze zouden tot 5000 mensen kunnen huisvesten volgens de architecten. De stalen containers zouden worden ondersteund door een betonnen constructie en regelmatig met elkaar overlappen om zo twee cilindervormige torens te creëren, 1 van 400 meter en een andere van 200 meter hoog.

"Er kunnen maximaal 9 containers boven elkaar gestapeld worden," aldus Gomez. "Dat betekent dat we behoefte hebben aan een hoofdstructuur om die eenheden telkens te te steunen. Alleen zo bereiken we een dergelijke hoogte." Door het draaien van de containers, creëren de ontwerpers een hol centrum. De ramen van de containers zouden zo bovendien weg gekeerd zijn van het zicht van de buren en een maximaal uitzicht over de stad bieden. De architecten stellen voor dat in 1 container, 1 studio kan gemaakt worden. 3 containers kunnen worden samengevoegd tot een gezinswoning met 3 slaapkamers.

De kolommen van verticaal gestapelde containers zouden in de kern van de toren een lift huisvesten, terwijl lege containers kunnen worden gebruikt voor de circulatie en voor verticale tuinen, evenals voor medische diensten, scholen, uitgaansgelegenheden en kleine markten.

Dienstleidingen en bekabeling zouden door de bestaande holten worden doorgetrokken. Die gaten zijn immers al aanwezig in de containers om opheffing met vorkheftrucks mogelijk te maken. Openingen tussen de structuren zouden voor een natuurlijke ventilatie zorgen.

De torens zijn voorzien van een rood, geel, groen en blauw kleurenschema. De kleuren zijn bedoeld om de heetste en koudste delen van het gebouw weer te geven. De rode containers worden geplaatst op de zuidgevel, blauw komt op het noorden en groen en geel op oost en west.
 

Bron: Dezeen
Deel dit artikel:
Onze partners