Xella presenteert oplossingen voor luchtdicht bouwen op Bis Bouw en Immo salon 2012

In oktober 2012 gaat opnieuw het Bis Bouw en Immo salon van start. Xella zal hier haar oplossingen presenteren voor luchtdicht bouwen. Naast de YTONG, SILKA en HEBEL wandoplossingen zal Xella hier de nieuwste gehydrofobeerde kimblok voorstellen. Daarnaast zullen ook de YTONGMultipor isolatieplaten voor na-isolatie van bestaande gevels worden tentoongesteld.

In oktober 2012 gaat opnieuw het Bis Bouw en Immo salon van start. Xella zal hier haar oplossingen presenteren voor luchtdicht bouwen. Luchtdicht bouwen is immers een basisvereiste om geen energie verloren te laten gaan via kieren en spleten. Koude lucht die ongecontroleerd de woning binnenstroomt en opgewekte warmte die het huis via kieren en spleten verlaat, verhogen de energiefactuur en verlagen het wooncomfort aanzienlijk. Een goede score op gebied van luchtdichtheid kan een verschil maken van 10 punten voor het E-peil van een woning.

Naast de YTONG, SILKA en Hebel wandoplossingen zal Xella tijdens Bis Bouw en Immo salon ook het nieuwste YTONG gehydrofobeerde kimblok voorstellen. Daarnaast zullen ook de YTONGMultipor isolatieplaten voor na-isolatie van bestaande gevels worden tentoongesteld.


Ruwbouwmaterialen

Voor het bouwen van een luchtdichte woning is de keuze van het ruwbouwmateriaal bepalend. Met YTONG of HEBEL garandeert Xella een zeer geringe kans op luchtlekken. De bouwstenen worden gelijmd waardoor er geen lucht verloren gaat via voegen.  De traditionele bouwmethoden met binnenmuur, buitenmuur en spouw zijn daarentegen erg gevoelig voor luchtlekken door de grote hoeveelheid onderlinge aansluitingen. Verder benadrukt Xella dat YTONG en HEBEL geen holle ruimtes hebben zoals traditionele snelbouwstenen. Er circuleert bijgevolg geen lucht in de muren zelf en er is geen risico op het veroorzaken van luchtlekken bij het plaatsen van bijvoorbeeld stopcontacten.  Voor het dak biedt Xella panelen in HEBEL cellenbeton.  Deze dakplaten zijn dragend, licht en isolerend tegelijkertijd.  Xella gaat er prat op dat hun isolatiewaarde niet vermindert doorheen de tijd, net zoals bij de YTONG-blokken.


YTONG gehydrofobeerde kimblok: de oplossing voor EPB aanvaard bouwenMet het nieuwste YTONG-kimblok streeft Xella naar een betrouwbare oplossing voor EPB-aanvaarde vloer- en dakaansluitingen zonder koudebruggen. Xella stelt dat wanneer een gebouw volledig uit YTONG is opgetrokken dit zondermeer voldoet aan de EPB-regelgeving inzake bouwknopen. Maar ook in traditionele bouw wordt meer en meer beroep gedaan op YTONG als tussengevoegd isolerend deel ter hoogte van de vloer-, verdiepings- en dakaansluitingen met de wanden. YTONG-kimblokken werden ontwikkeld om zowel thermisch isolerend als dragend en gehydrofobeerd te zijn, wat opname van vocht moet bemoeilijken, en dus isolatieverlies moet uitsluiten.
Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) erkent YTONG-kimblokken, omdat ze van nature isolerend en dragend zijn, als zeer geschikte oplossing voor bouwknopen ter hoogte van de muurvoet van gevels.


Laagenergiebouw en passiefbouw met YTONGMultipor

Bij een laagenergiewoning ligt het isolatiepeil onder K26, bij een passiefwoning onder K15. Xella lanceerde de YTONGMultipor-isolatieplaten in combinatie met YTONG- en HEBEL-cellenbeton of SILKA-kalkzandsteen om dit te kunnen realiseren.
YTONGMultipor wordt gebruikt voor het isoleren van buitenmuren langs binnen of langs buiten bij renovaties maar ook bij nieuwbouwprojecten.Indien men bij een renovatie de originele gevel wil behouden, is een binnenisolatie van de muren vaak de enige mogelijkheid om de warmte-isolatie te verbeteren. YTONGMultipor-isolatieplaten zijn geschikt voor alle courante types massieve muren zonder dampscherm. De platen worden tegen de bestaande muren gekleefd en zijn daarna eenvoudig af te werken met een YTONGMultipor-afwerkingslaag en een binnenpleister.
YTONGMultipor combineert isolatiecapaciteit met de voordelen van een steenachtig materiaal. Hiermee wil Xella garant staan voor een isolatiewaarde, vergelijkbaar met traditionele isolatiematerialen, terwijl dit materiaal tevens niet-brandbaar, vorm- en drukvast, dampdoorlatend en vezelvrij is. Met dit duurzame materiaal wil Xella de mogelijkheid bieden om energiezuinig of passief te bouwen, met slankere wanden, met hoog plaatsingsrendement en zonder het risico op niet-aanvaarde bouwknopen (koudebruggen).
 
 

 
Deel dit artikel:

Contacteer Xella

Onze partners