Zuid-Koreanen huldigen ontwerp van Zaha Hadid in

Zuid-Korea staat aan de top van de technologische ontwikkeling in de wereld. Hoewel  Asia's finest de hete adem van zijn noorderburen in de nek voelt, blijven de Zuid-Koreanen hun steden verfijnen. Zaha Hadid werd ingeschakeld om het Dongdaemun Design Park te ontwerpen in de drukke en historische buurt Jongno-gu, Seoul.

Het Dongdaemun Design Park is een culturele ontmoetingsplaats in het centrum van Dongdaemun, nu nog bekend om zijn winkels en cafés. Het park huistvest onder andere tentoonstellingsruimtes, vergaderzalen, een museum voor ontwerpen, ontwerplaboratoria, een mediacentrum en designwinkels.


Geschiedenis en toekomst

De tijdens het archeologisch vooronderzoek gevonden voorwerpen vormen de centrale elementen van het complex. Het park, plein en de stad worden zo met elkaar verbonden. Een nabijgelegen groene zone sluit naadloos aan bij het nieuwe gebouw, dat de kenmerkende vloeiende vorm van Pritzker-laureaat Hadid heeft.

Het park is 30.000 m² groot en brengt een ode aan de traditionele Koreaanse tuinontwerpen van weleer. De opbouw van lagen, de horizontaliteit en de vervaging van de lijn tussen binnen en buiten bepaalt het uitzicht van het park.

"Het Dongdaemun Design Park is een investering in de opleiding en inspiratie van de volgende generaties," vertelt Zaha Hadid. Het park is het eerste publieke project dat gebuik maakt van geavanceerde driedimensionale ontwerpdiensten zoals BIM. Door gebruik te maken van deze diensten konden de architecten de kosten en benodigdheden beter inschatten.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage