A2RC ARCHITECTS vormt voormalige hoofdzetel Embuild in centrum Brussel om tot klimaatvriendelijk kantoorgebouw ‘.CORE’

De voormalige hoofdzetel van Confederatie Bouw (Embuild) aan de Lombardstraat in hartje Brussel wordt weldra omgevormd tot een modern en klimaatvriendelijk kantoorgebouw: ‘.CORE’. Stad Brussel heeft projectontwikkelaars EAGLESTONE BELGIUM en ION groen licht gegeven om het iconische gebouw door A2RC ARCHITECTS te laten herop waarderen tot een energiezuinige en flexibele werkplek. Eind 2025 opent ‘.CORE’ de deuren voor de eerste werknemers.

Het modernistische gebouw ligt op een boogscheut van de Grote Markt en werd in 1970 ontworpen door de beroemde Brusselse architect Marcel Lambrichs. De typische gevel doet al meer dan 50 jaar lang alle voorbijgangers opkijken en behoort inmiddels tot het bouwkundig erfgoed van onze hoofdstad. In juni vorig jaar verwierven projectontwikkelaars EAGLESTONE BELGIUM en ION het iconische kantoorgebouw. Samen met het Brusselse architectenbureau A2RC ARCHITECTS geven zij het gebouw nu een modern en vooral ook klimaatvriendelijk nieuw elan. En dat met respect voor het architecturale werk van Lambrichs. De karakteristieke buitenkant van het gebouw, met de bekende rechthoekige prefab betonopeningen, blijft dan ook behouden.

 

Modern, flexibel concept

De binnenkant van het negen verdiepingen tellende gebouw is wel volledig herontworpen. ​ Alles vertrekt vanuit een ruim atrium met veel natuurlijk licht en groen. Het atrium is meteen een centrale, aangename plek waar je meetings kan organiseren of gewoon kan bijpraten met collega’s. Werknemers en bezoekers kunnen zich vrij bewegen in het 8.400 vierkante meter grote kantoorgebouw, dat met zijn modern, flexibel concept, creativiteit en productiviteit bevordert. Maar dé eyecatcher en favoriete plek van de toekomstige werknemers wordt ongetwijfeld de ruime rooftop. Daar kan je tussen het groen genieten van een adembenemend uitzicht op het Stadhuis van Brussel.

"Met ‘.CORE’ hebben we een kantoorruimte ontworpen die de productiviteit en het welzijn van de toekomstige werknemers bevordert. Het project speelt perfect in op de behoefte aan duurzamere, flexibelere en gezondere stedelijke werkplekken."
- ​Alexis Spaas, Business Unit Manager Brabant bij ION -

 

Klimaatvriendelijke aanpak

‘.CORE’ is daarnaast een gebouw dat resoluut op een klimaatvriendelijke toekomst is gericht. Hout en glas vormen een aanvulling op het originele beton en geven het interieur een warm en uitnodigend karakter. Het kantoorgebouw zal ook CO2-neutraal zijn en alle fossiele brandstoffen bannen. De installatie van zonnepanelen voorziet ‘.CORE’ van groene energie. De duurzame ontwikkeling wordt verzekerd door BREEAM Outstanding-certificeringen (het hoogste niveau op de BREEAM-beoordelingsschaal, die de milieuprestaties van het project beoordeelt), Well (Platinum ready) en WiredScore (Platinum). Zo maakt ook de aanwezigheid van vegetatie integraal deel uit van het concept.

Bron: Comm2You
Deel dit artikel:
Onze partners