ION en Eaglestone herontwikkelen voormalige zetel Confederatie Bouw in Lombardstraat samen met A2RC

ION en Eaglestone hebben samen 100% van de aandelen van de NV 'Nationale Immobiliënvennootschap van het Bouwbedrijf' verworven en herontwikkelen de voormalige zetel van de Confederatie Bouw, die in 2022 het gebouw verlaat en verhuist naar de Kunstlaan 20 in Brussel. De projectontwikkelaars gaan via een ingrijpende renovatie het oude gebouw aan de Lombardstraat 34/42 omvormen tot een modern en uiterst duurzaam kantoorgebouw. Het Brusselse architectenbureau A2RC is aangesteld als ontwerper. 

Het gebouw dateert uit de jaren ‘70 van vorige eeuw en heeft een totale oppervlakte van 8.250 m², verdeeld over acht verdiepingen. De bestemming als kantoorruimte en de ondergrondse parkeerplaatsen blijven behouden.

De projectontwikkelaars hebben het Brusselse architectenbureau A2RC aangesteld om dit herontwikkelingsproject tot een goed einde te brengen. Bedoeling is om van het pand een voorbeeldgebouw te maken dat zijn waarde als erfgoed behoudt.

Voor het toekomstige project wordt nog dit jaar een vergunning aangevraagd voor:

  • de aanleg van een atrium om zoveel mogelijk daglicht binnen te brengen. Daarbij wordt de gevel bewaard en verzoend met een nieuwe binnenruimte met een sterke identiteit en hedendaags design;
  • een flexibel concept dat zich aan alle soorten gebruikers kan aanpassen;
  • de activering van een rooftop (opwaardering van het dak) met een prachtig uitzicht op het stadhuis van Brussel en de aanleg van kwaliteitsvolle buitenruimten.

Naast de technische en architecturale kenmerken worden de recentste vereisten en vooruitzichten inzake duurzame ontwikkeling geambieerd, zoals een BREEAM Outstanding-certificaat en koolstofneutraliteit. Ook is het de bedoeling om niet langer een beroep te doen op fossiele brandstoffen.

De oplevering is gepland in de loop van 2023 en de investeringswaarde van het project zou meer dan 50 miljoen euro bedragen.

De Confederatie Bouw had de opdracht gegeven aan de consultants Key Estates (Dick Dekeyzer) en REDIM (Damien le Grelle), die deze transactie tot een goed einde hebben gebracht.

“ION is verheugd over deze transactie, die perfect past in onze strategie om gebouwen met een grote architecturale waarde duurzaam te ontwikkelen, met veel aandacht voor innovatie. We koesteren hoge ambities voor dit project, dat een referentie zou moeten zijn op de markt. Het gebouw ligt vlak bij het station Brussel-Centraal en biedt een uitstekende oplossing voor bedrijven en overheidsinstellingen op zoek naar flexibele en hoogwaardige kantoorruimten die vlot bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Eaglestone en ION delen de visie om een voorbeeldgebouw te ontwikkelen en zo mee een antwoord te bieden op de huidige ecologische en maatschappelijke uitdagingen", aldus Kristof Vanfleteren, de CEO van ION. 

Bron: Bereal
Deel dit artikel:
Onze partners