Atelier NL tovert ravage van storm Eindhoven om tot design

Op 4 juni werd het Nederlandse Eindhoven getroffen door een storm. Het gevolg? Een schade van 1,2 miljoen euro en meer dan duizend gesneuvelde bomen. De vraag bleef echter hoe die ravage zou worden opgeruimd. Atelier NL droeg alvast haar steentje bij door het project StormHout. Zo heeft het designcollectief de bomen omgevormd tot nieuwe zitbanken.

Meer dan duizend ontwortelde bomen: dat is de schade die de storm in Eindhoven met zich meebracht. Atelier NL wilde hier iets mee doen. De designstudio van Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck streeft er dan ook naar om de rijkdom van onze aarde steevast onder de aandacht te brengen. Het duo werkt hiervoor vaak met lokale grondstoffen en natuurlijke elementen.

Atelier NL kwam met het idee om de stukken hout te hergebruiken en besloot om de planken te drogen en te verwerken in nieuwe ontwerpen. Zo kwam StormHout tot stand, een project dat bestaat uit zitbanken gemaakt van boomstammen die de storm niet hebben overleefd. Elke object bevat een code die is geregistreerd op wildhout.com. Nieuwsgieren kunnen naar de website surfen om te weten te komen waar de boom juist vandaan komt. Wie wil, kan hier ook een boom adopteren om de verloren boomstammen zo snel mogelijk te vervangen.

Bewustmakingscampagne

StormWoord draait dan ook niet alleen om het design. De banken in het straatbeeld fungeren als een soort van bewustmakingscampagne. Het doet mensen constant terugdenken aan de storm en de ravage ervan. Het duurt namelijk jaren vooraleer de nieuwe geplante bomen volgroeid zijn. Dat is een probleem, aangezien ze nodig zijn voor de opname van CO2 uit de atmosfeer en zo ook voor de bestrijding van de opwarming van onze planeet. Juist daarom vindt Atelier NL het belangrijk om voorbijgangers aan het denken te zetten. “Heeft u liever een stad vol auto's of een stad vol bomen?”, luidt hun vraag.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage