Avond van de Architectuur op Dag van de Architectuur 2015

Op de Dag van de Architectuur worden ’s avonds drie salongesprekken georganiseerd. Elk gesprek gaat dieper in de hedendaagse architectuurcultuur en de uitdagingen die daaraan verbonden zijn. Als afsluiter reikt Minister van Cultuur Sven Gatz de prestigieuze Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur uit. Het evenement vindt plaats in deSingel (Antwerpen) op 10 oktober, om 20.00 uur.

De huidige situatie en de toekomst van onze architectuurcultuur vormen de rode draad van de drie salongesprekken. Het straatbeeld verandert op een snel tempo door de klimaatverandering, migratie, bevolkingstoename, en de aanhoudende economische crisis. Specialisten zullen op de Avond van de Architectuur nagaan hoe een flexibele architecturale aanpak deze problemen het hoofd kan bieden. Uiteraard is dit niet enkel de verantwoordelijkheid van architecten; daarom is er ook plaats voor andere relevante sprekers tijdens deze debatten. Elk debat wordt ingeleid door een videostatement waarin een bevoorrechte getuige uit de maatschappij zijn of haar visie op het thema uit de doeken doet. 

 

Het programma

Tijdens het eerste salongesprek staat de rol van architectuur in de belangrijke maatschappelijke transities van nu centraal. De sprekers zijn Erik Grietens (Bond Beter Leefmilieu), Kristiaan Borret (Brussels Bouwmeester) en Aglaée Degros (Artgineering).

Het tweede gesprek richt zich meer op de praktijk: “Hoe beïnvloeden de maatschappelijke transities de architectuurpraktijk?” is de centrale vraag van dit debat. Zowel Seppe De Blust (ndvr/We kopen samen den Oudaan), David Verhoestraete (cluster) en Tim Vekemans (RE-ST) zijn van de partij om hun visie op deze problematiek te delen.

Voordat Minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur uitreikt, spreken Dag Boutsen (KUL), Els Vervloesem (Architecture Workroom Brussels) en Filip Dujardin (architectuurfotograaf en kunstenaar) over hoe een cultuur kan dienen als inspiratie voor innovatie.

De Avond vindt plaats op 10 oktober 2015 om 20.00 uur in deSingel (Antwerpen). Deelnemen is volledig gratis, maar registreren is wel verplicht.

Deel dit artikel:

Onze partners