B-architecten herontwikkelt Embuild-hoofdkwartier in Antwerpen tot gemengd stadsblok met iconische renovatie en duurzame ingrepen
B-architecten heeft de opdracht gekregen om het hoofdkwartier van Embuild in hartje Antwerpen nieuw leven in te blazen. Nu de omgevingsvergunning is toegekend, kan de grootschalige herontwikkeling van het bekende stadsblok – met daarin het iconische kantoorgebouw van architect Francis Kemps uit de jaren 70 – echt van start gaan. Het project verenigt renovatie en nieuwbouw in een visie die het verleden eert en de toekomst omarmt.
Het stadsblok aan de Theodoor van Rijswijckplaats krijgt een ingrijpende hertekening. B-architecten zet in op een architecturale herontwikkeling die de historische waarde van het patrimonium behoudt, maar tegelijk het geheel opent naar de stad. De ligging aan het plein, vlakbij de Nationalestraat, maakt van het project een strategisch knooppunt binnen het stedelijke weefsel.
Gemengd gebouw
De voormalige kantoorbestemming wordt verrijkt met twaalf nieuwe appartementen en een opleidingscentrum voor de bouwsector. Daarmee transformeert het project tot een gemengd gebouw dat werken, wonen en leren op één plek samenbrengt. Embuild behoudt zijn kantoren, maar deelt het blok straks met bewoners en bezoekers.
Het oorspronkelijke kantoorgebouw van Francis Kemps blijft behouden en wordt gerenoveerd. Ook het hoekpand aan de Nationalestraat – eveneens van Kemps – ondergaat een grondige opknapbeurt. De woningen in datzelfde gebouw worden heringericht. De panden aan Sleutelstraat 3 en 5 maken plaats voor een nieuwe invulling. Zo ontstaat een gelaagd geheel van oud en nieuw, met respect voor de bestaande stedelijke morfologie.
Daktuinlandschap
Een ingrijpende reorganisatie van het gelijkvloers zorgt voor een betere verbinding met het plein. De toevoeging van twee patio’s opent het binnengebied, brengt licht tot diep in het bouwblok en bevordert het gevoel van openheid. Verhoogde plafondhoogtes zorgen voor meer ruimtelijke flexibiliteit in de toekomstige invulling.
De gebouwen aan Theodoor van Rijswijckplaats 7 en 8 krijgen een extra bouwlaag. Op de plek waar vroeger geparkeerd werd, verschijnt een nieuw daktuinlandschap. Dat groene dak vervult een cruciale rol in de ecologische aanpak van het project en versterkt de belevingswaarde van het geheel.
Ecologische architectuur
De herontwikkeling wordt doordrongen van duurzame oplossingen. Zo komt er een BEO-veld (boorgatenenergieopslag) dat via bodemwarmte- en -koude de gebouwen op een energiezuinige manier zal verwarmen en koelen. Klimplafonds benutten passieve warmte-uitwisseling. Op het dak komen zonnepanelen die bijdragen aan de energieonafhankelijkheid van het complex.
Naast energiezuinige technieken zet B-architecten ook sterk in op ecologische architectuur. De groendaken zorgen voor waterbuffering, bevorderen biodiversiteit en helpen hittestress beperken. De circulaire benadering uit zich in het behoud van structuren, gevels en interieurelementen waar mogelijk, wat de materiaalimpact van de renovatie fors beperkt.