BBA 2024 / Student Award – Green & Blue: Hoogtereis (Flore Bernaerts)

Met 'Hoogtereis' wil Flore Bernaerts, student Interieurvormgeving aan Universiteit Antwerpen, zowel letterlijk als figuurlijk een brug slaan tussen het Universitair Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Antwerpen en het weelderige Middelheimpark. Een stalen pad, zich verheffend boven de grond, leidt je door de bomen, tussen de kruinen door, en brengt je moeiteloos naar het park. Deze kronkelende weg biedt niet alleen een fysieke overgang, maar ook een symbolische ‘hoogtereis’ van zorg naar natuur.

Het project ‘Hoogtereis’ van Flore Bernaerts wil een harmonieuze verbinding creëren tussen het Middelheimmuseum en de bewoners van het UKJA (Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen), waarbij kunst en natuur kunnen worden ingezet als vorm van therapie. Ter vervanging van het stalen hek rondom rond het Middelheimpark, stelt ze voor om ter hoogte van het UKJA de reeds bestaande grachten te verbreden, waardoor ze kunnen functioneren als een 'nieuw hek' dat geen gevoel van ontoegankelijkheid uitstraalt.

Brug slaan

Op die manier slaat Flore met 'Hoogtereis' zowel letterlijk als figuurlijk een brug tussen het UKJA  en het weelderige Middelheimpark. Het park en haar aanbod aan helende natuur en kunst kan zo beter worden ingezet voor de kinderen en jongeren in de psychiatrische instelling. Op strategische plekken verbreedt het pad en is er ruimte voorzien om even halt te houden of verschillende therapievormen te organiseren, zoals bewegingstherapie.

Groter wateroppervlak

Flore wil de bestaande grachten uitbreiden tot een breedte van 4,5 meter, wat resulteert in een aanzienlijk vergroot wateroppervlak. Dit heeft uiteraard klimatologische voordelen en kan bijdragen aan het verminderen van overstromingsrisico's tijdens zware regenval. Daarnaast draagt het bij aan het reguleren van de lokale watercyclus, het voorkomen van wateroverlast en het bevorderen van de natuurlijke afvoer van regenwater.

De ingreep zorgt ook voor een gunstiger habitat voor diverse waterplanten, insecten etc. Dit uitgebreide wateroppervlak zou dienen als vervanging voor het hek van een deel van het Middelheimpark, dat een minder groot gevoel van ontoegankelijkheid uitstraalt dan een effectief stalen hek. Bovendien is de verbinding tussen het UKJA en het Middelheimpark verhoogd, waardoor er geen verhard oppervlak aanwezig is.

Bron: Flore Bernaerts
Deel dit artikel:
Onze partners