Belgische projecten winnen buitenlandse awards

Enkele architecten maken naam en faam over de landsgrenzen heen en zetten de Belgische architectuur op de kaart. Dat vertaalt zich in een hoop prijzen in het buitenland. Om ze in de kijker te zetten giet Architectura.be ze in een apart jaaroverzicht.

Architizer A+ Awards: C.T. Architects in de categorie Architecture+Aging

Het kleine Bilzense bureau C.T. Architects staat onder leiding van Nick Ceulemans en Liesbet Thewissen. De ontwerpers wonnen de jury- en de publieksprijs van de Architizer A+ Awards in de categorie Architecture +Aging. Ze namen het op tegen bekende namen als Philippon-Kalt, Atelier Tom Vanhee, Bjarke Ingels Group en GuedesCruzArquitectos. Het architectenduo kon de begeerde prijzen in de wacht slepen dankzij zijn ontwerp voor een mindervalide man. De ontwerpers veranderden het appartement van de onfortuinlijke rolstoelpatiënt in een modern en rolstoelvriendelijk paradijs. Toch zou men op het eerste zicht niet denken dat dit een aangepast huis is.

 

World Retail Awards: King George

King George, een creatief agentschap uit Sint-Niklaas, heeft eind oktober in de Saatchi Gallery in Londen de World Retail Awards gewonnen voor zijn Concept Fashion Store in Lochristi bij Gent. Het creëerde het beste winkelinterieur van 2014 en liet zo zeshonderd kandidaten van over heel de wereld achter zich. De internationale jury verkoos King George boven andere finalisten zoals Oscar De la Renta uit Milaan en Lafayette uit Beijing. Ze vond het concept van het interieurbureau het origineelste en het meest vernieuwende.

 

Holcim Awards: TETRA Architecten en BC Architects and studies

In Moskou werden de Europese resultaten van de 4de internationale competitie Holcim Awards bekendgemaakt. Italië, Frankrijk en Oostenrijk ontvingen respectievelijk goud, zilver en brons, België op zijn beurt ontving een “Acknowledgement prize” voor een project van het architectenbureau TETRA. in de Brusselse haven. In Afrika ging dezelfde prijs ook naar een Belgisch bureau: BC Architects and studies met hun ontwerp van de Kamer van Koophandel in Addis Adeba. 

 

Greenov Awards 2014: Lowette & Partners

Het Brusselse architectuurbureau Lowette & Partners sleepte de Europese GREENOV AWARD 2014 in de wacht in de categorie renovatie. De jury bekroonde het architectenteam voor het geïntegreerd aanwenden van duurzame technieken bij de renovatie van een Brussels herenhuis. De totaalaanpak van de renovatie van dit pand, dat de kantoren huisvest van het bedrijf PlayRight, creëert een perfecte harmonie tussen de historisch waardevolle elementen van het gebouw én een uiterst hoge energie-efficiëntie.

 

Europe 40 under 40: Johan De Wachter

Als enige Belgische architect is Johan De Wachter van het Rotterdamse bureau Johan De Wachter Architecten en het Antwerpse bureau 2DVW Architecten, laureaat van de Europe 40 Under 40 Award 2014. Met deze selectie behoort Johan De Wachter dit jaar tot de meest veelbelovende Europese architecten.

 

Footbridge Awards: Ney & Partners

Tijdens het Footbridge congres in Londen viel Ney & Partners twee keer in de prijzen. De voetgangersbrug aan de Smedenpoort in Brugge kwam als winnaar uit de bus in de categorie ‘Korte overspanning'. Daarnaast mocht het bureau ook een eervolle vermelding in ontvangst nemen voor de Vluchthavenbrug IJdock in Amsterdam.

 

Gypsum International Trophy: Ghelamco Arena Gent

Voor de 9de editie van de Saint-Gobain Gypsum International Trophy Awards dienden maar lieft 87 projecten van 33 verschillende landen een kandidatuur in. De uitreiking van de awards vond plaats in de voormalige Kosmos Cinema in Berlijn. De Ghelamco Arena in Gent was de grote overwinnaar van de avond en werd door een negenkoppige jury gekroond tot Grand Prix Winner. Aannemer Fançois Goubau van Genisol nam de prestigieuze prijs in ontvangst. 

 

Civic Trust Award: Govaert & Vanhoutte

Architectenbureau Govaert & Vanhoutte heeft een Civic Trust Award op zak. Het bureau krijgt de onderscheiding voor de renovatie van de Kazematten, een ondergronds fort gebruikt tijdens de Eerste wereldoorlog. De honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog maakt de renovatie van het oorlogspatrimonium tot een prioriteit. De oorlog maakte vele slachtoffers, maar de Westhoek, de streek rond Ieper, werd het hardst getroffen.

 

VMZINC Archizinc Trophy: Declerck-Daels Architecten, DDM Architectuur, Bogdan en Van Broeck

De zesde editie van de Archizinc Trophy was bijzonder vruchtbaar voor Belgische architecten. DDM Architectuur sleepte de hoofdprijs voor individuele woningen in de wacht met 'Wond 3' in Wondelgem. Declerck - Daels Architecten kreeg een speciale vermelding in die categorie met hun 'House B' in Roeselare. Bogdan en Van Broeck kregen diezelfde speciale vermelding in de categorie 'meergezinswoning' voor hun project 'Den Travoo' in Hoeilaart.

Deel dit artikel:

Onze partners