BIENNALE INTERIEUR 2014 Kortrijk palmt opnieuw de hele stad in

De Biënnale trekt nogmaals Kortrijk binnen.
Op verschillende locaties worden evenementen georganiseerd.
Ventura Interieur 2012 - Budafabriek
Glithero & Lost Time project 2012
Goose: Dave Martijn, Bert Libeert, Mickael Karkousee en Tom Coghe
Design Duos: Pool (FR)
Design Duos: DessuantBone (FR)

Volgende week gaat de 24ste editie van de BIENNALE INTERIEUR Kortrijk van start. De Britse architect Joseph Grima is curator van dienst van het designevenement, dat plaatsvindt van 17 tot en met 26 oktober in Kortrijk Xpo en in de stad zelf. Dankzij Architectura.be krijg je daarenboven maar liefst 50% korting op je toegangsticket!

INTERIEUR 2014 herdefinieert samen met geselecteerde vooruitziende merken de essentie van productpresentatie. De scenografie van de Biënnale INTERIEUR 2014 geeft letterlijk ruimte en zichtbaarheid aan de ideeën van de exposanten. Centraal in elke hal van Kortrijk Xpo zullen bezoekers een 'agora' ontdekken, een ruimtelijke aanpak waarin verschillende en innovatieve manieren om deel de nemen aan de Biënnale verenigd worden: unieke standen, nieuwe 'plug-and-play' eilanden, de winnende bar ontwerpen en speciaal gecreëerde tentoonstellingen. Samen zullen ze een ruim en verrassend landschap creëren.

Samen met het researchproject van curator Joseph Grima (Space Caviar) op de centraal gelegen Rambla, zal de scenografie van Kortrijk Xpo één van de intenties van de Biënnale INTERIEUR 2014 weerspiegelen: de combinatie van de beste, nieuwste en meest avant-garde uitdrukkingen van de hedendaagse designproductie met een onvoorwaardelijke blik op de toekomst.

 

50% korting

In samenwerking met de Biënnale mag Architectura.be zijn lezers een korting aanbieden van maar liefst 50%. Hoe bekom je deze korting? Surf naar de website en volg de instructies. Geniet van de Biënnale!

 

Kortrijk Design City

Aangemoedigd door de succesvolle uitbreiding van het programma naar de stad Kortrijk tijdens de voorbije editie, komt er tijdens INTERIEUR 2014 een vervolg van dit geïntegreerd stadsluik, waarin de focus op nieuwe ontwerpers en culturele projecten zal liggen: een ideaal platform om hedendaags design te ontdekken, voelen en ervaren. De Biënnale INTERIEUR 2014 verenigt zowel Kortrijk Xpo als de stadslocaties binnen één samenhangende Design City, waarin commerciële belangen en culturele ambities elkaar versterken.

 

Overzicht activiteiten in Kortrijk Stad

Ventura Interieur 2014
Locatie: Budafabriek

Voor de tweede keer op rij maakt Ventura Interieur deel uit van de Biënnale Interieur en brengt het een 'curated' evenement gebaseerd op het succesvolle concept achter de Ventura Projects.

De Ventura Projects (Ventura Lambrate, Ventura Berlin en Ventura Interieur) zijn 'curated design districts' die focussen op het tentoonstellen van de meest creatieve uitingen van de hedendaagse internationale designscene. Ventura Interieur zal in de Budafabriek in het stadscentrum van Kortrijk een diverse mengeling van designprojecten en -objecten presenteren, gecreeërd door individuele ontwerpers, design collectieven, nieuwe merken, kunst- en designacademies en instituten. Via dit platform beoogt Ventura Interieur het Biënnale publiek te tonen wat er gebeurt in hedendaags design en in de bredere culturele sector gerelateerd aan de designwereld.

Ventura Projects is een initiatief van Organisation in Design (NL). Via presentaties, tentoonstellingen en interessante experimenten van hoge kwaliteit, daagt Ventura Projects bezoekers, professionelen en pers uit om naar design te kijken van uit een ander perspectief.


Installatie Studio Glithero (UK)
Locatie: Broelmuseum

Glithero zijn de Britse designer Tim Simpson en de Nederlandse designer Sarah van Gameren. Vanuit hun studio in London creëren ze producten, meubels en installaties waar unieke en wonderlijke producten uit voortvloeien. Hun werk uit zich in een breed spectrum van media, maar volgt steeds een consistent conceptueel pad: het vastleggen en presenteren van de schoonheid van het moment waarin iets tot stand komt.

Voor de Biënnale Interieur 2014 in Kortrijk gaven Designregio Kortrijk en het Broelmuseum de opdracht aan Glithero om een installatie te creëren die bezoekers zal meenemen op een mysterieuze, bijna spirituele tour door het Broelmuseum. In reactie op de veranderende functie van het museum en nakende verhuis van de artefacten onderzoekt Glithero de voorbijgaande aard van dingen. Ze dagen bezoekers uit om hun perceptie van objecten in de ruimte te herzien.


Design Performance - Goose (BE)
Locatie: Budatoren

Goose houdt niet van herhaling en tracht zichzelf steeds her uit te vinden. Hun grote interesse voor architectuur & design kunnen ze nu ontplooien op de Biënnale Interieur 2014. Goose ontvangt de bezoeker graag in hun design performance in de Budatoren. Op één locatie brengen ze verschillende disciplines samen. Met het doel om het publiek te verwonderen, te bevragen, te verwarren en te inspireren. Omdat het publiek meer verlangt van de artiest en de artiest heeft meer te vertellen dan wat hij op 1 uur tijd op een podium kan vertellen.

Zeven jaar na de release van hun veelbesproken debuutplaat Bring It On, blijft Goose imponeren. The Guardian beschreef ze onlangs als "een pletwals die de kloof tussen elektronica en rock succesvol overbruggen". Voor hun tweede album Synrise kregen ze niet alleen de hulp van Peaches, ze kregen ook de legendarische Pink Floyd designer Storm Thorgerson zover om het artwork te designen. Het derde album Control Control Control werd live opgenomen in de studio door Paul Stacey (Noël Gallagher) en Dave Sardy (Oasis, ZZ Top) en uitgebracht op Goose's eigen Safari Records label.

Na meer dan 400 concerten over heel de wereld, heeft de band een reputatie opgebouwd voor hun podiumtalent. In februari 2013 verkocht Goose 3 avonden na elkaar de Ancienne Belgique uit, iets wat hen niet vaak is voorgedaan. Live wil Goose meer bieden dan zomaar een optreden; ze creëren een alomvattende ervaring van licht, muziek en tonnen energie.


Design Duos
Nieuwe Biënnale locatie: Broelschool

De hedendaagse designscene tekent een divers en gevarieerd beeld van designers en de verschillende manieren waarop ze samenwerken. De Biënnale Interieur werkt met een breed spectrum van ontwerpers, gaande van recent afgestudeerden tot gerespecteerde namen van personaliteiten zoals Grcic, Starck en Nendo.

Het valt op dat de nieuwe generatie ontwerpers niet solo aan het werk gaat. Goed werkende designcollectieven lijken schaars, maar wie in 2014 in het oog springen zijn Design Duos. Of het nu gaat om koppels, broers en zussen of business partners, de plaats die ze veroveren binnen het designlandschap is opvallend.

Design Duos zoals Scholten & Baijings, BarberOsgerby, DoshiLevien, de Bouroullecs en Makkink&Bey zijn gevestigde waarden. De Biënnale Interieur maakt plaats voor een selectie van 8 veelbelovende Design Duos.

Elk Duo zal een vroeger klaslokaal van 50m2 aanpakken in de Broelschool, een nieuwe Biënnale locatie in het centrum van Kortrijk. De selectie vormt een relevante mix van Europees talent van verschillende nationaliteiten en achtergronden. Léa Padovani en Sebastien Kieffer van het Parijse duo Pool en de Londense ontwerpers DessuantBone zijn de eerste namen die vrijgegeven worden.


Mad About Living
Locatie: Broelschool

MAD Brussels en Brussels Invest & Export gaan terug naar de kern van Interieur: hoe een interieur samenstellen? In plaats van een traditionele beursstand wordt er resoluut gekozen voor een 'living space', een interieur waar designobjecten gebruikt worden in de context van iemands persoonlijke interieur.

Binnen dit interieur stellen we onszelf verscheidene vragen. Hoe werkt design binnen een specifieke ruimte? Hoe verloopt de interactie met de eindgebruiker? Onze ervaring ligt in het creëren van een verhaal, gemaakt door het samenbrengen van verschillende designtakken zoals grafisch design, kunst, meubelontwerp, productdesign,... Deze lagen zullen zorgvuldig samengesteld worden om tot een homogene identiteit te komen binnen de gegeven diversiteit.


Eyes/Nights Only, een tentoonstellingsconcept van DIFT
Nieuwe Biënnale locatie: Broelschool

Eyes/Nights Only is een concept voor een tentoonstelling, gebaseerd op de setting van een hotel. Het is een tijdelijke plek, die alleen open is tijdens de Biënnale Interieur.

In dit concept worden tijdelijke kamers ingericht: merken en ontwerpers geven hun visie op een hotelkamer weer. De kamers worden overdag open gesteld voor bezoekers en kunnen ‘s nachts eventueel gebruikt worden door designers of jonge ontwerpers die ‘on the road’ zijn.

Eyes/Nights Only wordt een multi-brand project. De kamers worden ingericht door verschillende merken, of door verschillende merken in samenwerking met een designer.

DIFT is een creatieve studio opgericht door Yves Drieghe en Bert Pieters die vorm geeft aan merken, bedrijven & projecten. DIFT gaat niet uit van wat zou kunnen, maar van wat zou moeten.


Week van het ontwerpen
Locatie: Budafabriek

Week van het Ontwerpen - een samenwerking tussen Howest en Designregio Kortrijk - zet sinds 2004 creatieve en innovatieve studentenprojecten in de kijker en zal dit jaar voor de eerste maal plaats vinden tijdens de Biënnale Interieur. In de Budafabriek zal een expositie van studentenprojecten te zien zijn die het resultaat is van actieve samenwerkingen tussen het industriële weefsel, Howest en andere creatieve onderwijsinstellingen.

Het volledige programma kunt u raadplegen op de website van de Biënnale.

Deel dit artikel:
Onze partners