Bolders: betaalbaar wonen aan de kade naast een gloednieuw park (DENC-STUDIO & eld)

Het project Bolders in Gent, ontworpen door het bureau DENC-STUDIO en met eld als uitvoerend architect, maakt deel uit van het zuidelijk veld van de brownfieldontwikkeling “De Nieuwe Dokken”. Het ligt vlak aan het water, omarmd door een groene en rustige omgeving. Ernaast komt een gloednieuw park dat voor groen en privacy zal zorgen. Geen ronkende motors te bekennen, want de omgeving is autoluw en parkeren gebeurt ondergronds.

In de sokkel vinden we twee duplexwoningen, een fietsenberging en een inkomzone voor de bovenliggende appartementen. De duplexwoningen genieten aan de zuidzijde een groene voortuin; aan de noordzijde zicht op het park. De bovenliggende appartementen kijken uit over het water. Ze hebben een groot terras op het westen.

De materialisatie en het kleurgebruik van de bouwstroken van het Zuidveld I zijn dermate gekozen dat de diverse gebouwen zich sterk associëren. Er werd niet gestreefd naar ‘breuken’, maar naar nuances binnen een eenheid. De detaillering van het metselwerk, schuwt een zekere ornamentering niet.

 

Duurzaamheidscharter

De Nieuwe Dokken trekken voluit de kaart van duurzaamheid. De ontwikkelaar haalt alles uit de kast om efficiënt om te springen met energie, warmte en water. Zo tekent elke bewoner van De Nieuwe Dokken een duurzaamheidscharter en wordt die ook automatisch klant van duurzaamheidscoöperatie DuCoop.

De coöperatie voorziet de hele wijk van een aangename warmte via een warmtenet en zuivert het afvalwater. Keukenafval wordt hergebruikt om de collectieve moestuin groeiende te houden. De site bevat ten slotte ook voldoende elektrische laadpalen.

 

Betaalbaar wonen

Ondertussen maakte stadsontwikkelingsbedrijf Sogent bekend dat het 15 budgetwoningen die oorspronkelijk voor verkoop bedoeld waren zal aankopen, om ze vervolgens te verhuren via Huuringent onder budgethuur. Daarbij wordt een woning verhuurd onder de marktprijs. De formule is gericht op huurders die te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale woning, maar te weinig om comfortabel te huren op de private huurmarkt.

Bron: De Nieuwe Dokken | DENC-STUDIO | Stad Gent
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners