DENC-STUDIO wint ontwerpwedstrijd voor nieuwe uitvalsbasis NAV in hartje Gent

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) is met zo’n 6500 leden de grootste community van architecten in Vlaanderen. Om hun missie nog beter in de praktijk te kunnen brengen zocht NAV een nieuwe huisvesting in het creatief, historisch en levend centrum van Gent. In de zoektocht naar een architect werd een getrapte wedstijd uitgeschreven. En daarbij kwam DENC-STUDIO als laureaat uit de bus.

Netwerk Architecten Vlaanderen kocht een eenheid binnen de iconische reconversie van de oude kunstacademie en voormalige brandweerkazerne in Gent, uitgewerkt door Robbrecht & Daem architecten, Marie-José Van Hee architecten, Dierendonck-Blancke, ECTV en Callebaut Architecten. Het betreft een casco, maar wel één met beperkingen. Zo is de voordeur moeilijk te vinden, is de beschikbare vloeroppervlakte bescheiden voor het te realiseren programma en moeten de technieken verder uitgewerkt worden in de ruimte zelf.

 

Inspirerende werk- en onthaalplek

Maar beperkingen scherpen creativiteit aan. Ze dwingen een ontwerper om grenzen te verleggen en out-of-the-box te denken. DENC-STUDIO ziet vooral kansen in flexplekken, dubbelgebruik en stapelen in de hoogte. Het pand en de ligging bieden de kans om een kantoorruimte te creëren die aangenaam en inspirerend werkt, een werkomgeving die past in een hedendaagse bedrijfsvoering, het personeel tegelijk motiveert en rust geeft. De nieuwe stek van NAV moet de bezoekers - stakeholders, bestuursleden, (binnenhuis)architecten, ingenieurs, ambtenaren als politici - warm onthalen en duidelijk maken waar NAV als vereniging voor staat.

 

Voorbeeldig opdrachtgeverschap

In de zoektocht naar een architect werd een getrapte wedstijd uitgeschreven. Aangezien het NAV geregeld kritiek uit op de overdreven eisen bij mededingingsprocedures, diende het uiteraard zelf faire en relevante gunningscriteria te hanteren. De netwerkorganisatie voegde de daad bij haar woord en illustreerde wat voorbeeldig opdrachtgeverschap kan inhouden.

Zo telde het volledige bestek (aanstellingsprocedure + programma van eisen) nauwelijks 9 bladzijden. De doorlooptijd van de offertefase duurde niet langer dan 3 weken. De gevraagde visienota moest zich beperken tot maximum 1400 woorden en 10 beelden, en uitgewerkte ontwerpen zouden worden geweerd. Er werd een professionele jury aangesteld en de geselecteerde kandidaten werden verloond voor hun inzet.

In 2013 kreeg DENC-STUDIO uit handen van het NAV de eerste Jo Crepain Award uitgereikt voor “meest beloftevolle architectenkantoor”. Nu, exact tien jaar later, is het ontwerpbureau vastberaden om met de realisatie van de nieuwe thuisbasis van NAV te illustreren dat ze de trofee destijds hebben verdiend.

Bron: DENC-STUDIO
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners