DENC-STUDIO en BLAF architecten ontwerpen 59 nieuwe sociale woningen voor Nieuw Gent

© DENC-STUDIO & BLAF architecten
© DENC-STUDIO & BLAF architecten
© DENC-STUDIO & BLAF architecten
© DENC-STUDIO & BLAF architecten
© DENC-STUDIO & BLAF architecten

In Nieuw Gent maken de garageboxen in de Agaatstraat en de Berkhoutsheide binnenkort plaats voor nieuwe sociale woningen met fietsenstallingen, openbaar groen en private parkeerplaatsen. In totaal komen er 59 appartementen met een mix van één tot drie slaapkamers. Elk appartement heeft ook een eigen buitenruimte. Dit najaar wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Als alles goed gaat, beginnen de werken aan de woningen midden 2024 en kunnen de eerste bewoners er in 2026 intrekken.

In de Agaatstraat en de Berkhoutsheide in Nieuw Gent komen 59 nieuwe sociale woningen. Dat gebeurt op de plek waar nu garageboxen staan. Die worden gesloopt om de nieuwe woningen te bouwen en extra openbaar groen te realiseren. Zo komen er in de Agaatstraat naast het jeugdhuis 36 appartementen met een mix van één tot drie slaapkamers. De appartementen hebben zicht op het bos van de De Deynesite. In de Berkhoutsheide komen 23 nieuwe woningen verdeeld over twee gebouwen, eveneens met een mix van één tot drie slaapkamers.

“We zoeken met Sogent naar nieuwe manieren om verschillende vormen van betaalbaar wonen te realiseren. Door toepassing van de design & build-procedure kunnen we sneller sociale woningen realiseren en hebben we meer controle over het budget. Dit pilootproject kan een verdere basis zijn voor sociale huisvestigingsmaatschappijen om zo sneller te schakelen in de realisatie van sociale woningen”, aldus Sami Souguir, Gents schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter van Sogent.

 

Nieuw Gent Vernieuwt

Stadsontwikkelingsbedrijf Sogent heeft de opdracht gegund aan bouwteam RECON bouw, dat een ontwerpteam samenstelde met architectenbureaus DENC-STUDIO en BLAF architecten. De architecturale uitstraling van de gebouwen als baksteenarchitectuur past binnen de krijtlijnen van het stadsvernieuwingsproject Nieuw Gent Vernieuwt. Elk appartement heeft een eigen buitenruimte en is zeer energiezuinig.

“Meer sociale huurwoningen is een topprioriteit van dit stadsbestuur. Naast het aantal nieuwe woningen dat Thuispunt Gent realiseert, werkten we hiertoe samen met Sogent een alternatief uit. Eens gerealiseerd worden de 59 woningen verkocht aan een woonmaatschappij. Het totale investeringsbudget van ongeveer 14 miljoen euro kan dan door de Stad opnieuw worden ingezet om nieuwe sociale woningen te realiseren”, besluit Tine Heyse, Gents schepen van Wonen.

Bron: Stad Gent
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners