Circulaire werkwinkelwijk Broeklin verwijst Uplace definitief naar prullenmand

Projectontwikkelaar Uplace vervangt zijn geplande gelijknamige winkelcomplex op de Broeksite in Machelen door Broeklin, een zogenaamde werkwinkelwijk. Het ontwerp is van ORG Permanent Modernity, het bureau van professor en architect Alexander D’Hooghe, en zet hoog in op circulariteit. Bureau Bas Smets tekende voor het landschapsontwerp. Het ontwerp voor Broeklin kwam er na ruim anderhalf jaar overleg met alle belanghebbenden in de regio en lijkt daardoor alvast een pak levensvatbaarder dan het omstreden en naar de prullenmand verwezen Uplace-project.

De geschiedenis van het Uplace-project in Machelen hoeft niet geschetst, tenzij u de afgelopen vijftien jaar op een andere planeet heeft geleefd. Kort samengevat: Het ambitieuze project voor een gigantisch winkelcentrum onder het viaduct van Vilvoorde in Machelen lokte veel protest uit en bleek economisch niet haalbaar.

Uplace maakte nu bekend een nieuw sociaal-economisch project te willen realiseren op de Broeksite, een werkwinkelwijk genaamd Broeklin. Door anderhalf jaar nauw te overleggen met alle belanghebbenden, waaronder uiteraard de gemeente Machelen, maar ook UNIZO, werkgeversorganisatie Voka en Bond Beter Leefmilieu, lijken de slaagkansen van dat nieuwe project een stuk groter.


Knipoog naar Brooklyn in New York

“Het is niet gemakkelijk om afscheid te nemen van een project waar we de voorbije vijftien jaar hard aan gewerkt hebben en waar we meer dan 90 miljoen euro in hebben geïnvesteerd”, vertelt Jan Van Lancker, CEO van Uplace. “Dat is allemaal voor niet geweest, maar we draaien de bladzijde nu definitief om."

De ontwerpplannen van architect D'Hooghe en landschapsarchitect Bas Smets voor het nieuwe project op de Broeksite vertrekken van een totaal nieuwe visie en verwijzen de vorige plannen van het project Uplace integraal naar de prullenmand. “De naam Broeklin vloeit voort uit de werktitel Broeksite die verwijst naar de oorspronkelijke naam van het gebied, Broek, maar het is ook een knipoog naar Brooklyn in New York”, legt Van Lancker uit. “Dat stadsdeel heeft eveneens een rijke industriële geschiedenis. Na het wegtrekken van die industrie is Brooklyn uitgegroeid tot een bruisende stadswijk met een diverse bevolking. De pakhuizen kregen een andere invulling, gericht op de sociaaleconomische noden van de stad.”

 

Lees het volledige artikel op circubuild.be

Deel dit artikel:
Onze partners