Conix Architects wint ontwerpwedstrijd voor nieuwbouwproject VUB

Op de VUB verrijst binnen enkele jaren een grootschalig nieuwbouwcomplex dat een open, groene toegang tot de campus zal vormen en daarnaast ook leslokalen, kantoren, ruimtes voor cultuur en studentenkoten zal huisvesten. Het ontwerp werd toegewezen aan Conix Architects dat hiervoor onder meer samenwerkt met de bureaus Talboom, 3E, OCB en Dirk Vandekerkhove Landschapsarchitecten.
 Op de VUB verrijst binnen enkele jaren een grootschalig nieuwbouwcomplex dat een open, groene toegang tot de campus zal vormen en daarnaast ook leslokalen, kantoren, ruimtes voor cultuur en studentenkoten zal huisvesten. Het ontwerp werd toegewezen aan Conix Architects dat hiervoor onder meer samenwerkt met de bureaus Talboom, 3E, OCB en Dirk Vandekerkhove Landschapsarchitecten.

Het geheel bestaat uit onderscheidende architectonische ontwerpen die gezamenlijk een stedelijke eenheid vormen. Het ontwerp is van de hand van architectenbureau Conix Architects. Het ontwerp van Conix Architects is naar verluidt uitgekozen, omdat het zeer goed integreert met de stad. De Vrije Universiteit Brussel krijgt hiermee op zijn campus in Etterbeek een duidelijke ingang. Het nieuwbouwcomplex geeft de aanpalende Triomflaan een sterker stedelijk aangezicht en bakent de campusruimte van binnenuit duidelijk af. Er is geopteerd voor een beperkt en goed doordacht pallet van materialen om de stedenbouwkundige opzet nauwgezet te ondersteunen. De architecturale uitwerking is sterk uitgepuurd.



Volgens architectenbureau Conix zijn de plannen helder ontworpen en overheerst de functionaliteit. De bouwkundige logica en de technische vereisten zijn volledig geïntegreerd in het plan en een speelse gevelopbouw staat in dialoog met de groene omgeving. De vormgeving van twee iconische gebouwen aan beide uiteinden van de groene toegangsboulevard verbeelden de relatie van de stad met de campus. Het ontwerp is naar verluidt duurzaam en doordacht in de omgeving geplant, twee belangrijke wensen van de universiteit.

Nood aan ruimte

Door zijn sterke groei had de VUB behoefte aan extra ruimte. De nieuwbouw zal zo’n 25.000 m2 beslaan en zal een flink deel van de campus Etterbeek beslaan. In totaal komen er 650 nieuwe studentenkoten bij. Het nieuwbouwproject zal naast studentenkamers ook ruimte bieden voor 2000 m² onderwijs, 2400 m² onderzoek, 800 m² administratie en 1200 m² cultuur. Daarin zal een nieuwe expositieruimte komen en het bekende KultuurKaffee een prominente plaats krijgen.
Het architectenbureau zal nu verder werken aan een verfijnd voorontwerp. Daarna zal de bouwvergunning worden aangevraagd. De bouw zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2014 gestart worden en eind 2016 klaar zijn. Aan de nieuwbouw hangt een geschat prijskaartje van ongeveer 50 miljoen euro.



Conix Architects werkt voor dit grote nieuwbouwproject samen met Ingenieursbureau Group Talboom en Adviesbureau 3 E voor de technieken, met OCB voor de veiligheid en met Dirk Vandekerkhove Landschapsarchitecten.

De ruimtes in het nieuwbouwcomplex

Cultuurgebouw

Het gebouw vormt een “landmark” op de campus. Het creëert een duidelijk herkenningspunt en is daarom architecturaal vertaald als een object.
Hier wordt het bekende KultuurKaffee in ondergebracht alsook een tentoonstellingsruimte op de hogere verdiepingen. Deze zijn visueel goed zichtbaar en maken zo de link met het stedelijk weefsel. Op de hoogste verdieping wordt de raadzaal ondergebracht, een prestigieuze ruimte die dat ook wilt uitstralen door eveneens een zicht op zowel de campus als de stad te bieden.

Onderzoeksgebouw

Ook dit gebouw vormt een landmark op de campus, maar dan met een andere invulling, namelijk onderzoeksruimtes. De twee laatste verdiepingen krijgen dan weer een andere invulling, met open kantoren voor administratie met een mooi zicht op de campus.

Leslokalen

De leslokalen zijn gegroepeerd in één gebouw. Een grote inkom over de volledige lengte zorgt voor de distributie naar de diverse leslokalen. Eén centrale hal zorgt voor een transparante verbinding naar de site toe en biedt zichten naar zowel de groene boulevard als de tuinen.



Passerellen

Er is veel aandacht besteed om van deze speelse route de voorkeurscirculatie te maken. De passerellen zullen hierdoor uitgroeien tot een dynamische ontmoetingsplaats. De passerellen aan de achtergevel zijn georiënteerd naar de campus toe en fungeren tevens als zonnewering.

Studentenwoningen

De studentenkamers worden gegroepeerd onder de vorm van een ‘dorp aan de rand van de campus’. De voornaamste gemeenschappelijke voorzieningen bevinden zich op het gelijkvloers, in relatie met de inkom. Zo geven de ontspanningsruimtes uit op de tuinen, waardoor ze echt kunnen functioneren als ontmoetingsplaatsen.




Dienst Huisvesting

De diensthuisvesting is gelegen onder de studentenwoningen aan de ingang van de campus en is dus zeer zichtbaar vanaf de campus en de Triomflaan.

De materialen

De gevelmaterialen zijn gekozen vanwege hun duurzaamheid en esthetische eigenschappen. Voor de studentenwoningen hebben de ontwerpers gekozen voor zichtbetonblokken met een ruwe afwerking. Het gelijkvloers is volledig met strekmetaal bekleed wat het geheel heel licht en doorzichtig maakt. De openingen tussen de verschillende gebouwen zijn in prefab betonpanelen met een zeer gladde afwerking wat de indruk geeft dat het gebouw in verschillende stukken werd gesneden. Voor de publieke gebouwen (cultuur, leslokalen, onderzoeksruimte enz.) werd geopteerd voor prefab gezuurde betonpanelen.




Deel dit artikel:

Onze partners