Daniel Libeskind krijgt groen licht voor piramide in Jeruzalem

Studio Libeskind ziet binnenkort een bijzonder ontwerp realiteit worden in Jeruzalem: een piramide die de skyline zal meebepalen als tweede hoogste gebouw van de stad. De constructie, een wolkenkrabber die 26 verdiepingen zal tellen, komt naast de Mahane Yehuda-markt in het centrum van de stad te staan.

Adembenemende zichten

Het gebouw is ontworpen in samenwerking met lokale architect Yigal Levi en zal 200 luxeappartementen en een boetiekhotel bevatten, alsook een dakrestaurant met observatorium dat adembenemende zichten belooft. Een kegelvormige toren zal een open ruimte rond het gebouw creëren, waardoor natuurlijk licht tot op de laagste verdieping kan binnenvallen. De voorgevel van het gebouw zal een geometrisch patroon bevatten, gemaakt van Jeruzalems glas en steen; een samensmelting van inheems en modern design.

 

Reïncarnatie 

Daniel Libeskind staat bekend om zijn expressieve en veelal hoekige architectuur. Zijn recente projecten zijn onder andere een congresgebouw in Bergen en een huizencomplex in Milaan, ontworpen samen met Zaha Hadid. Een grote inspiratie voor het gebouw was de historische context van Jeruzalem, aldus Libeskind. “Het Piramidegebouw bemiddelt tussen oude tradities en mythes, terwijl het een 21ste-eeuwse reïncarnatie geeft aan die geweldige vorm. Het design complimenteert de context en biedt de buurt een bruisende openbare plaats in het hart van de oude stad.”

 

Openbaar plein

Het project van 35 000 vierkante meter zal ook een openbaar plein bevatten. Een gebogen zuilengang zal het plein verbinden met een shoppingcenter. Met zijn vele gerieflijkheden en openbare ruimtes zal het Piramidegebouw een integraal deel van de stad worden, dat zowel toeristen als inwoners zal dienen.

 

Vrijheidspyramide

Het project wordt verwacht te starten in 2019. Lokaal heeft de toren al de bijnaam “Vrijheidspiramide” gekregen; een verwijzing naar Libeskind voorgestelde Freedom Tower for the World Trade Center site in New York. Studio Libeskind heeft kantoren in New York City, Milan en Zurich. Daniel Libeskind richtte het bedrijf op in 1989, samen met zijn vrouw Nina, nadat hij de wedstrijd won om het Joodse museum in Berlijn te ontwerpen.

 

Bron: Dezeen
Deel dit artikel:
Onze partners