De Muziekkapel Koningin Elisabeth, in alle opzichten een uitzonderlijke studieplaats

De Muziekkapel Koningin Elisabeth is een unieke leerplek voor jonge musici waar de statigheid van het oude gebouw perfect in symbiose gaat met het avantgardistisch ontwerp van de nieuwe vleugel. Dankzij de duurzaamheid van zijn dakbanen, verzekert Derbigum zowel op het oude als op het nieuwe gebouw de waterdichting.

De Muziekkapel Koningin Elisabeth, stichting van openbaar nut, werd opgericht in 1939. Dit mooie project, bedacht door Eugène Isaÿe en Koningin Elisabeth, werd in 2004 integraal herzien en steunt op twee hoofdpijlers:

  1. de opleiding op hoog niveau in zes disciplines (zang, viool, piano, cello, altviool en kamermuziek) met de aanwezigheid van meesters in residentie 
  2. de professionele inschakeling via een netwerk van culturele partners in België en wereldwijd.

Gelegen in het midden van het groen, verwelkomt de Muziekkapel jaarlijks een zestigtal jonge talenten in residentie, uit binnen- en buitenland. De kapel behoort dan ook tot de beste instituten op dit niveau wereldwijd.

De inhuldiging van de nieuwe gebouwen, waaronder de « de Launoit » vleugel in januari 2015, betekent het begin van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Muziekkapel. Het biedt haar voortaan een werkinstrument waarmee ze, in de beste omstandigheden, haar missie kan voorzetten:het overdragen van muziek naar de toekomstige generaties en naar het publiek toe. Dit allemaal in haar nieuwe zaal die uitkijkt op het Zoniënwoud.

 

Geïnspireerd op een partituur

Het oude gebouw, waarvan het dak in de jaren ’80 werd gerenoveerd met Derbigum®, werd onlangs, in 2014, uitgebreid met een nieuwe vleugel. Voor deze uitbreiding heeft de Muziekkapel Koningin Elisabeth beroep gedaan op de architectenbureaus Synergy-International en l’Escaut. De grote uitdaging bestond er in een uitbreiding te ontwerpen die perfect aansloot bij het bestaande gebouw en tegelijk zich integreerde in haar omgeving. Een doel dat perfect bereikt werd door de integratie van grote glaspartijen. Langs de ene zijde geven zij uit op het mooie natuurlandschap van het Zoniënwoud, langs de andere op de tuin. De glaspartij langs deze kant heeft een tekening, vrij geïnspireerd op een partituur van Eugène Ysaye.

 

Een haven van rust

In deze nieuwe vleugel zijn de studio’s van de musici gelegen, de oefenzalen, de concertzaal en het nieuwe restaurant met keuken. Het geheel werd gebouwd volgens de grootste eisen inzake akoestiek omdat elke student in alle rust moet kunnen oefenen. Elke student heeft dan ook in zijn studio/appartement een ruimte waar hij buiten de lesuren kan oefenen. Elk appartement beschikt over een vrij uitzicht op het Zoniënwoud, net zoals de grote concertzaal. De raampartijen van de grote zaal werden ook uitgerust met een moduleerbaar systeem dat toelaat de akoestiek van de zaal te regelen en te verfijnen.

 

Uniek en zeer gewild

Het uitzonderlijk kader en de kwaliteit van de aangeboden opleidingen maken dat de Muziekkapel Koningin Elisabeth een unieke en zeer gewilde plek. Elk jaar dienen vele jonge musici van over heel de wereld hun kandidatuur in voor een verblijf. In de zes disciplines die onderwezen worden (zang, viool, piano, cello, altviool en kamermuziek), krijgen de jongeren een aangepast programma volgens hun profiel. De meesters in residentie – zes gerenommeerde namen uit de klassieke muziek – begeleiden de jongeren in 2016-2017: José van Dam, Augustin Dumay, Louis Lortie, Gary Hoffman, Miguel Da Silva en het Artemis Kwartet.

 

Materialen van hoge kwaliteit

Dankzij eerdere projecten kende architect Sébastien Cruyt van Synergy- International al de voordelen van de Derbigum-dakbanen. Voor dit project lag het zelfs voor de hand. Bij de renovatie van het dak van het oude gebouw in de jaren ’80 werd een Derbigum SP FR 4 mm geplaatst. Een controle van dit dak (30 jaar later) wees uit dat de dakbedekking nog steeds in zeer goede staat was. De werken werden toevertrouwd aan de firma DSB, een dakdekker die goed gekend is door beide architectenbureaus. Op de nieuwe vleugel werd een warm dak geplaatst met een PUR isolatie van 20 cm en een Derbigum SP FR 4 mm.

Bron: Derbigum
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners