De negatieve invloed van geluid op de kwaliteit in de zorg

Uit onderzoek is gebleken dat lawaai kan leiden tot stress bij ziekenhuispersoneel en bij patiënten. Door een slechte akoestiek verhoogt het personeelsverloop, gebeuren er meer medische fouten en reageren patiënten minder goed op behandelingen. Bovendien kunnen geluiden die we willen of moeten horen onderdrukt worden door nutteloos en opdringerig lawaai. Minder lawaai zorgt voor minder stress en een betere nachtrust, waardoor patiënten sneller herstellen en het werk van het personeel gemakkelijker wordt.

Hieruit blijkt het belang van een goede akoestische omgeving die het lawaai binnen de perken houdt zodat de ruimte zijn oorspronkelijke functie kan vervullen.

Een goede akoestische omgeving is bijzonder belangrijk in gebouwen en ruimtes waar veel mensen heen en weer lopen. Gyproc heeft oplossingen ontwikkeld die de voorkeur genieten in alle gebouwentypes in de gezondheidszorg. Ze helpen het geluidscomfort te optimaliseren in omgevingen zoals ziekenhuizen, gezondheidscentra en instellingen voor ouderenzorg. Bovendien helpt het mooie en heldere design een sfeer te scheppen waarin werknemers en patiënten zich goed voelen.

Rigitone® Activ’Air akoestische plafonds van Gyproc® zetten dé standaard op het vlak van akoestisch comfort in scholen, instellingen, hospitalen, burelen en woningen.  Ze verminderen de nagalmtijden (het geluid dat heen en weer kaatst tussen twee wanden waardoor er snel opeenvolgende echo’s veroorzaakt worden) en waarborgen een betere spraakverstaanbaarheid.

 

Creatief ontwerpproces

Rigitone® munt uit op esthetisch vlak. Door de diverse patronen van ronde of vierkante perforaties en de naadloze uitvoering kent het ontwerpproces geen grenzen meer. Naast rechthoekige plafonds kan met Rigitone® vrijwel elke willekeurige vorm worden gemaakt zoals rond, driehoekig of ovaal. Rigitone® laat zich bovendien ook nog eens verticaal, gebogen of gewelfd toepassen. De finishing touch is de definitieve afwerking in een kleur naar keuze.

 

Absorptie

Rigitone® kent regelmatige, verspringende en willekeurige perforatiepatronen. Naast de visuele uitstraling dragen deze perforaties ook bij tot een verhoogde geluidsabsorptie. Rigitone® platen worden standaard geleverd met een akoestisch vezeldoek (zwart of wit) aan de rugzijde. Dit vezeldoek verhoogt de geluidsabsorptie, houdt stof tegen en onttrekt de achterliggende draagconstructie aan het zicht.

Voor extra geluidsabsorptie en extra thermische isolatie kan in het plenum bijkomende minerale wol worden aangebracht. De uiteindelijke geluidabsorptie van Rigitone® plafonds wordt bepaald door een combinatie van akoestisch vezeldoek, perforatiepatroon, perforatiegraad, gebruik van isolatie en de opbouw van het plafond.

 

Brandveilig

De Rigitone® platen zijn A2-s1, d0 geclassificeerd volgens de Europese brandreactieclassificatie. Rigitone® plafonds zijn zeer brandveilig dankzij het unieke gedrag van de onbrandbare gipskern bij bloostelling aan hoge temperaturen. Met Rigitone® plafonds kan je daardoor plafondsconstructies met een brandstabiliteit van 30 minuten realiseren volgens Belgische norm.

 

Nauwkeurige voegafwerking

Een zorgvuldige montage is een vereiste om Rigitone® plafonds optimaal tot hun recht te laten komen. Een nauwkeurige voegafwerking garandeert het gewenste visuele effect waarbij het patroon naadloos doorloopt. De plaatser kan met de Rigitone® Mix Voegenvulset de naden snel en probleemloos opspuiten.

Rigitone® biedt een oplossing voor het probleem van een slechte akoestiek in ziekenhuizen. Bekijk de video om zelf het positieve effect te ervaren.

Bron: Gyproc
Deel dit artikel:

Contacteer Gyproc®

Onze partners