De Valier: wonen op het maaiveld in een kamer als huis in het dorp (LAVA Architecten)

© LAVA Architecten
© LAVA Architecten
© LAVA Architecten
© LAVA Architecten
© LAVA Architecten

Afgelopen weekend markeert een mijlpaal voor De Valier, het dienstverleningscentrum voor volwassenen met een handicap in Liedekerke, met de opening van hun nieuwe gebouw in de Schapenstraat. De nieuwbouw werd ontworpen door het Leuvense bureau LAVA Architecten en brengt verschillende leefgroepen onder één dak, te midden van een rustgevende omgeving met een weelderige groene tuin.

Sinds 1977 is De Valier een vertrouwde naam in en rond Liedekerke als dienstverleningscentrum voor volwassenen met aangeboren en niet-aangeboren handicaps. Hun reis begon in de pastorie en het noodkerkje van Muilen, met slechts tien bewoners. Vandaag maken meer dan honderd mensen gebruik van de diensten van De Valier, verspreid over verschillende locaties in Liedekerke.

 

Knelpunten

Directeur Kathleen Straetmans benadrukt het belang van degelijke en goed georganiseerde infrastructuur om effectieve ondersteuning te bieden. Na een grondige evaluatie werden drie belangrijke knelpunten geïdentificeerd. In het Dagcentrum Eygen aan de Kleemputtenstraat waren de vrije ruimtes beperkt, wat problematisch was voor rolstoelgebruikers. Daarnaast ontbrak het aan parkeergelegenheid, waardoor bezoekers op drukke straten moesten in- en uitstappen.

De individuele kamers van Valier 1 in de oude pastorie, die ooit vooruitstrevend waren, voldeden niet langer aan de hedendaagse zorgbehoeften. Ook de site aan de Verlorenkoststraat, waar algemene diensten werden geleverd, begon overbevolkt te raken. Een nieuwe constructie was dus noodzakelijk, en dankzij de gemeente vond De Valier een stukje OCMW-grond naast hun Huis Eygen in de Schapenstraat.

 

Begane grond

De Valier sloeg de handen ineen met LAVA Architecten voor het ontwerp van het nieuwe gebouw. In tegenstelling tot andere bureaus koos LAVA ervoor om niet in de hoogte te bouwen, om te voorkomen dat er voortdurend liften zouden moeten worden gebruikt.

In het ontwerp bevinden alle leefgroepen zich op de begane grond. Aan de voorzijde is er een dagcentrum met ruimte voor twintig personen, terwijl aan de achterzijde het residentiële gedeelte van Valier 1 is, waar twintig personen permanent verblijven. Het bewuste streven naar een huiselijke sfeer is merkbaar in de kamers rond de leefgroepen, die LAVA ontwierp als “huizen in een dorp” en die grenzen aan een uitgestrekte tuin, waardoor een dorpachtig uitzicht ontstaat. Dit draagt bij aan de rust en het voorkomen van probleemgedrag bij de bewoners.

 

Kantorenvleugel

Op de eerste verdieping is er ruimte voor de administratieve en technische diensten van De Valier. Deze centralisatie van diensten creëert meer ruimte voor iedereen, bevordert samenwerking tussen verschillende leefgroepen en vermindert de noodzaak voor gebruikers om zich te verplaatsen. De kantorenvleugel maakt de programmaonderdelen tot één gebouw. De verdieping vervolledigt het plan en maakt dat de nieuwbouw de hele site mooi omarmt.

De gemeenschappelijke ruimtes ten slotte werden door LAVA Architecten genereus georganiseerd tussen de dienende kamers in. De ontmoetingsruimtes worden benadrukt door een ruimtelijke dakvorm: het zadeldak. Deze draperen de ontwerpers als een tent over de woonruimten.

Bron: LAVA Architecten & Het Nieuwsblad
Deel dit artikel:
Onze partners