Eerste steen gelegd van CO2-neutrale Parksite in Leuven (LAVA architecten)

Na een feestelijk ontvangst door acrobaten van Cirkus in Beweging, is op de Paul van Ostaijensite in Leuven de eerste steen gelegd van een CO2-neutrale nieuwbouw. Het gebouw zal grenzen aan het Victor Broosgebouw, dat momenteel een energetische totaalrenovatie krijgt. In het nieuwe complex zullen onder andere SLAC Academie en Conservatorium en de circusschool van Cirkus in Beweging huizen.

De Parksite is een cultureel-educatief centrum gelegen tussen de ring van Leuven en het Paul Van Ostaijenpark. Dit brede, CO2-neutrale project vormt een huis voor muzikanten, turners, kunstenaars, ballerina’s en circusartiesten in spé. De gebruikers zijn immers talrijk. SKLO & SBLO Parkschool, Stad Leuven Academie & Conservatorium, Cirkus in Beweging en uiteraard de omwonenden vormen de hoofdgebruikers, maar ook andere organisaties kunnen hier neerstrijken gedurende de ‘lesvrije’ momenten.

 

PAKHUISARCHITECTUUR

Het ontwerp genereert synergiën in ruimtegebruik en programma. De architectuur ondersteunt en maximaliseert de werking van de verschillende organisaties, realiseert inspirerende (visuele) relaties tussen de activiteiten en organiseert afsluitbaarheid (ook akoestisch) om de verschillende werkingen te respecteren. Het bureau LAVA architecten, dat instaat voor het ontwerp, integreert een voormalig klooster van architect Victor Broos uit de jaren 30 en transformeert de oude kapel ervan tot theaterzaal. De buitenzijde is beschermd als stadsgezicht, maar ook de binnenzijde wordt helemaal ontwikkeld in samenspraak met de dienst monumentenbeleid van de stad.

Het bestaande gebouw wordt volledig gerestaureerd met respect voor de erfgoeddetails en de nieuwbouw zal er perfect op aansluiten qua vorm”, zegt architect Thomas Delauré van LAVA architecten. “Om de noodzakelijke zonnepanelen minder zichtbaar te maken, zullen ze de zwarte en oranje kleur van de dakpannen krijgen. Zo blijft het oorspronkelijk uitzicht van het Broosgebouw bestaan. En om het energieverlies te beperken zonder aan de originele ramen van de kapel te raken, komt er een extra isolerende beglazing achter de gekleurde glasramen.

De nieuwe uitbreidingen worden vertaald in “pakhuisarchitectuur”, die door hun inplanting het bestaande park in vier kwadranten structureren, met respectievelijk een ontvangstpark, een rustige beeldentuin, een linderondgang met speelveld en een grote grasveld met plaats voor circustenten. Verschillende doorzichten doorheen het gebouw rijgen de parkclusters visueel aan elkaar.

 

Klimaatneutraal

Bij het ontwerp eiste de stad dat het nieuwe complex CO2-neutraal zou worden in het kader van haar ambitie om een klimaatneutrale stad te worden. “De energiecrisis maakt extra duidelijk dat we de juiste keuze hebben gemaakt. De nieuwbouw en het bestaande gerenoveerde gedeelte zullen hun energie vooral uit de zon en de grond halen met zonnepanelen op het nieuwe gedeelte en een BEO-veld onder het grasveld in het Paul Van Ostaijenpark”, zegt schepen van stadsgebouwen Lalynn Wadera.

Bij een BEO-veld boren we tot op grote diepte in de bodem om daar warmte of koelte te onttrekken. Met een warmtepomp voeren we het rendement daarna verder op. En de elektriciteit die daarvoor nodig is, wekken we dan weer deels op met zonnepanelen”, verduidelijkt architect Thomas Delauré.

De werken zullen ongeveer nog een jaar in beslag nemen. “Als alles vlot en volgens plan verloopt, dan kunnen we in september 2024 Leuvenaars hier uitnodigen. Vanaf dan staat het gebouw terug open voor een dans, -muziek of tekenles, en wie weet, een eerste grote voorstelling in de vernieuwde kapelzaal”, besluit schepen Wadera.

Bron: Stad Leuven & LAVA architecten
Deel dit artikel:
Onze partners