Dialoog tussen het verleden en vandaag

De gevel van een gebouw kan worden vergeleken met een vrije, creatieve ruimte geïnspireerd door de context of het programma. Baksteen is een essentiële expressieve drager door aan ontwerpers de mogelijkheid te bieden een boodschap over te brengen, interesse op te wekken en een dialoog aan te gaan met de openbare ruimte. De satellietbrouwerij voor Brouwerij Lindemans in Ruisbroek vormt het levende bewijs voor deze stelling.

Om zijn 200-jarig bestaan te vieren heeft brouwerij Lindemans een nieuwe satellietbrouwerij opgericht in Ruisbroek: een duurzame brouwerij die de beste technieken voor warmterecuperatie en
waterzuivering hoog in het vaandel heeft staan. Een nieuwe productievestiging die het publiek verwelkomt, en zowel gericht is op moderniteit als geïnspireerd werd door de vormgeving en materialen van de 19e-eeuwse industriële architectuur.

twee hoofddelen

De nieuwe brouwerij van 15.000 m² bestaat uit twee hoofddelen: de productie- en opslaghal, een volume in geprefabriceerde betonnen sandwichpanelen en ontworpen door D+A consult, en een publiek toegankelijke volume in baksteenmetselwerk dat ontworpen werd door A2D architecture 2 design. De brouwzaal neemt hierin een centrale positie en kan worden gebruikt als  evenementenruimte.

Daarnaast is er een ontvangstruimte, een overdekt buitenterras, een auditorium, kantoren en een winkel.

Brouwerij Lindemans wilde een karaktervol gebouw dat zijn imago zou weerspiegelen: steunend op traditie maar resoluut verankerd in zijn tijd. A2D architecture 2 design heeft deze dualiteit vertaald naar een architectuur met een 21e-eeuwse uitstraling die de link legt met de industriële baksteenarchitectuur van vroeger, nog steeds aanwezig in de nabije omgeving.

baksteen als het gezicht

Het baksteengebouw wordt het ‘gezicht’ van de satellietbrouwerij en krijgt een zeer specifieke architecturale uitwerking.

Het verticale concave gebogen metselwerk is een verwijzing naar de curve van de inox brouwtanks. Zo ontstaat er natuurlijk een dialoog tussen het verleden en vandaag, maar ook met de activiteit zelf van het bedrijf. De kracht die vrijkomt door de geometrie van het metselwerk wordt verzacht door de keuze voor een neutrale roodbruine baksteen die een zekere soberheid meebrengt. Het artisanale karakter van deze baksteen, gecombineerd met een uitvoering in wild verband, weerspiegelt met authenticiteit de geest van het project.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners