Drie hoekige wolkenkrabbers van de hand van Libeskind in Rome

De New Yorkse architect Daniel Libeskind heeft zijn ontwerpen voor drie hoekige wolkenkrabbers onthuld. Deze wolkenkrabbers zullen in het Romeinse zakendistrict Tor di Valle worden gebouwd, vlakbij het AS Roma voetbalstadium. 

Trimphones in gesprek met elkaar

De hoekige torens hebben wat weg van de vroegere Trimphones, die furore maakten in het Verenigd Koninkrijk in de jaren 60. De architect verkondigde dan ook dat de gebouwen eruit gaan zien alsof ze in gesprek zijn met elkaar. Het is de bedoeling dat het lijkt alsof de drie wolkenkrabbers uit één blok gesneden werden. Studio Libeskind verklaart: “De volumes passen in elkaar zoals antieke bouwblokken. Zo verkrijgen we een compositie van elementen die zowel verbonden zijn met elkaar als van elkaar losstaan”. Elk van de torens heeft een verschillende hoogte, en de hoogste zal 220 meter hoog zijn.

 

Glazen façades en ondoorzichtige panelen

Met hun gigantische glazen façades bieden de torens uitzicht op de Eeuwige Stad. Deze glazen façades worden doorbroken door ondoorzichtige panelen. Zo verkrijgt het architectenbureau een samenhangende esthetiek tussen de drie wolkenkrabbers, die elk op deze manier zullen worden gebouwd. Toren Één vormt met zijn twee verticale tuinen het hart van de compositie. Een daarvan komt op het lagere gedeelte van de toren, de andere situeert zich op de hoogste verdiepingen.

 

Deel van een groter geheel

Een openbaar plein van 3000 vierkante meter omringt de basis van de drie torens, die elk op een verhoog van drie verdiepen staan. Een brede winkelstraat verbindt het geheel aan het AS Romastadium. In totaal zal dit zakencentrum een omvang van 287 000 vierkante meter hebben, maar het staat niet volledig op zichzelf. Het maakt namelijk deel uit van een grotere herstructurering van de site die vroeger plaats bood aan de Romeinse hippodroom. Dit is niet de enige site die momenteel een renovatie ondergaat - in het noorden van de stad wordt het gebied waar Zaha Hadid's controversiële MAXXI museum staat, herwaardeerd. Daniel Libeskind zelf zegt dat het een enorme eer is om een bijdrage te mogen leveren aan de Eeuwige Stad. In zijn woorden zal dit zakenpark een “levendige, duurzame buurt” in een eeuwenoude stad vormen.

Bron: Dezeen
Deel dit artikel:
Onze partners